Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel klooster Mariadal in Roosendaal

Kerkelijk Gebouw

Vincentiusstraat 3
4701LM Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1934
Architect: F.B. Sturm en J.Th.J Cuypers


Beschrijving van Kapel klooster Mariadal

Inleiding. KAPEL in de tuin van klooster Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B. Sturm in 1934 in Traditionalistische stijl. Omschrijving. De zandstenen kapel is driezijdig gesloten en heeft een omlopend dak gedekt met daktegels. Tegen de gevels een plint en pilasters, uitgevoerd in rustica. De rondboogramen zijn gevuld met glas-in-lood. Het voorportaal is open met rondboog openingen en wordt overdekt door een kruisgewelf. Onder de goot loopt een geprofileerde rand. Waardering. De kapel is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk het toegenomen zelfbewustzijn van de katholieke congregaties in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens materiaalgebruik en ornamentiek en neemt een bijzondere plaats in in het oeuvre van de architecten Cuypers en Sturm. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526023
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapel klooster Mariadal in Roosendaal

Kloostertuin Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding Tuin van het klooster Mariadal, in 1934 tezamen met het klooster aangelegd en sindsdien in hoofdzaak ongewijzigd. In de tuin bevi..

Lourdesgrot Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding De in 1936, kort na de stichting van klooster Mariadal, gebouwde Lourdesgrot in de tuin van het klooster. Omschrijving De grot ..

Muur van klooster Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding. MUUR behorend bij het klooster Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van ..

Klooster Mariadal

Vincentiusstraat 5
Roosendaal
Inleiding. KLOOSTER Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B..

Woonhuis in Neo-Renaissancestijl

Brugstraat 39
Roosendaal
Inleiding. WOONHUIS opgetrokken in 1908 naar ontwerp van F.B. Sturm in Neo-Renaissancestijl als eigen woonhuis. Het pand ligt aan de linke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapel klooster Mariadal in Roosendaal