Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinhuisje in Heerewaarden

Tuin Park Landgoed

Voorne 13
6624KL Heerewaarden (gemeente Maasdriel)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Tuinhuisje

Omschrijving Het TUINHUISJE is opgetrokken uit hout op een rechthoekig grondplan. Het rust met wieltjes op een draaiplateau. Het geheel is voorzien van een zadeldak. De buitengevels bestaan uit kraaldelen. De VOORGEVEL bevat openslaande deuren bezet met 8-ruits glaspanelen, bestaande uit twee stroken van drie vierkante ruitjes, bezet met geel kathedraalglas, waartussen twee rechthoekige, verticaal geplaatste ruiten. De geveltop en het zadeldak kragen enigszins uit. De dakrand is voorzien van een geprofileerde windveer. De drie overige gevels bevatten in het midden een dubbel draairaam bezet met 8-ruits glaspanelen, bestaande uit twee stroken met van drie vierkante ruitjes, bezet met geel kathedraalglas, waartussen twee rechthoekige, verticaal geplaatste ruiten. De geveltop van de achtergevel kraagt enigszins uit; de dakrand is hier verdwenen. Waardering Tuinhuisje uit omstreeks 1900 - Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een tuinhuisje van omstreeks 1900. Het vormt een goed typologisch voorbeeld van een dergelijk draaibaar huisje en valt op door esthetische kwaliteiten in de hoofdvorm en de detaillering in hout. Het huisje bezit in samenhang met de andere erfonderdelen grote ensemblewaarden. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerenerf, dat een fraai onderdeel vormt van het buitengebied van Heerewaarden. - Van cultuurhistorische waarde als uiting van een maatschappelijke ontwikkeling. Het huisje maakt het complex herkenbaar als behuizing van een welgestelde boer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526019
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinhuisje in Heerewaarden

T-Boerderij met voorhuis

Voorne 13
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Omschrijving De op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en in kruisverband gemetselde bakstenen T-BOERDERIJ is samengesteld uit drie ge..

Personeelswoning met stal

Voorne 13
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Omschrijving De in kruisverband gemetselde bakstenen PERSONEELSWONING met STAL is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. De nokas sta..

Erfafscheiding bestaande uit een bakstenen muur en toegangshek

Voorne 13
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Omschrijving De begrenzing aan de voorkant en aan de linker zijde van het perceel bestaat uit een bakstenen MUUR met ezelsrug. Een gietijze..

Dwarshuis met verdieping op T-vormige plattegrond

Hogestraat 13
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Dwarshuis met verdieping, eerste helft 19e eeuw. Zadeldak tussen puntgevels; gestoken deurkalf en vensters met vierruitsramen in de verdiepi..

"Het Uilennest" met hekwerk

Hogestraat 15
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Inleiding WOONHUIS `Het Uilennest' met HEKWERK, gebouwd in 1905 in opdracht van een plaatselijke steenfabrikant. Het pand is gelegen aan de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinhuisje in Heerewaarden