Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Assisië: werkplaats in Biezenmortel

Nijverheid Industrie

Hooghoutseweg 3
5074NA Biezenmortel (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1903


Beschrijving van Huize Assisië: werkplaats

Inleiding. Aan de overzijde van de laan richting Oisterwijk, en tegenover het kantinegebouw bevindt zich de WERKPLAATS, die evenals de voornoemde gebouwen uit omstreeks 1903 dateert en in een zelfde stijl is gebouwd als het kantinegebouw. De uitbouw aan de achterzijde dateert van een later tijdstip. Beschrijving. Het dienstgebouw is gebouwd op rechthoekig grondplan met een uitbouw aan de achterzijde over de hele lengte van de gevel. Het bestaat uit één bouwlaag van machinale baksteen in kruisverband. Het zadeldak, belegd met gesmoorde kruispannen, loopt over de hele lengte van het gebouw. De gevel is opgebouwd uit achttien traveeën, waarvan er twaalf zijn voorzien van ramen, één van een geblindeerd raam, drie met een enkele deur en twee met een dubbele deur. De ramen bestaan uit zesruits houten schuiframen onder een lichte segmentboog. De segmentbogen zijn opgevuld met siermetselwerk van rode en gele machinale baksteen. De aanzetstenen en sluitstenen in de segmentbogen zijn van gele baksteen. De onder- en bovenzijden van de ramen zijn met elkaar verbonden door een speklaag, bestaande uit gele bakstenen, die doorloopt in de zijgevels. De blinde raamnis is opgevuld met machinale baksteen in visgraatverband. Boven de enkele deuren is een bovenlicht aangebracht, bestaande uit een tweeruits venster, onder eenzelfde segmentboog als boven de ramen wordt aangetroffen. Boven beide dubbele deuren zijn twee tweeruitsvensters aangebracht, onder een ruimere segmentboog. Onder de dakgoot is een bakstenen sierlijst aangebracht. De uitbouw aan de achterzijde, die zich over de gehele lengte van het gebouw uitstrekt, is twee traveeën breed en heeft een plat dak. Stijl en detaillering van deze gevel zijn dezelfde als die van de voorgevel. Hier bevinden zich vijftien ramen, in clusters van drie, vier of vijf bijeen, met daartussen blinde muurvlakken. De linker zijgevel bevat een hooiluik op de zolderverdieping, met daarboven een vierruits boogvenster. Hetzelfde geldt voor de rechter gevel. Waardering. De werkplaats is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke zorg voor zwakzinnigen en minder bedeelden in de periode van de katholieke herleving. Het is een representant van de landschappelijke ontwikkeling, waarbij dergelijke complexen in landelijk gebied werden geplaatst volgens een regelmatige, functionele plattegrond. In het principe van de zelfvoorziening en de arbeidstherapie, speelden ook de bedrijfsgebouwen een rol. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde als representant van de Traditioneel-Ambachtelijke stijl. Het is gaaf bewaard gebleven en is een typerend onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling nabij het kerkdorp Biezenmortel ten oosten van de kern van Udenhout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526017
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Assisië: werkplaats in Biezenmortel

Huize Assisië: kapel

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. KAPEL behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is opgetrokken in 1903 in Neogotische ..

Huize Assisië: neogotisch beeld van de H. Franciscus

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Neogotisch BEELD van de H. Franciscus, afkomstig uit een nis boven de entree van het hoofdgebouw, nu herplaatst naast de kapel. ..

Huize Assisië: kantine

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. In het verlengde van de boerderij en daaraan vastgebouwd, bevindt zich de KANTINE, die eveneens omstreeks 1903 is gebouwd en qua..

Huize Assisië: hoofdgebouw

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. HOOFDGEBOUW behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is blijkens de gedenksteen bij d..

Huize Assisië: Heilig Hartbeeld

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Neo-Gotisch BEELD van het H. Hart, geplaatst achter de absis van de kapel. Omschrijving. Neogotisch beeld, geplaatst op een ba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Assisië: werkplaats in Biezenmortel