Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Assisië: kantine in Biezenmortel

Gebouw

Hooghoutseweg 3
5074NA Biezenmortel (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1903


Beschrijving van Huize Assisië: kantine

Inleiding. In het verlengde van de boerderij en daaraan vastgebouwd, bevindt zich de KANTINE, die eveneens omstreeks 1903 is gebouwd en qua bouwstijl overeenkomt met de boerderij. Dit gebouw is evenwel rijker gedetailleerd, heeft een andere raamindeling, een lager zadeldak en is op de zolderverdieping van de boerderij gescheiden. Beschrijving. Het kantinegebouw is gebouwd op rechthoekig grondplan met een uitbouw aan de achterzijde. Het bestaat uit één bouwlaag van machinale baksteen in kruisverband. Het zadeldak, belegd met gesmoorde kruispannen, loopt over de hele lengte van het gebouw, met uitzondering van de travee geheel rechts. De gevel is opgebouwd uit elf traveeën, waarvan er tien zijn voorzien van ramen en één van een deur. De ramen bestaan uit zesruits houten schuiframen onder lichte segmentboog. De segmentbogen zijn opgevuld met siermetselwerk van rode en gele machinale baksteen. De aanzetstenen en sluitstenen in de segmentbogen zijn van gele baksteen. De onder- en bovenzijden van de ramen zijn met elkaar verbonden door een speklaag, bestaande uit gele bakstenen, die doorloopt in de zijgevel. Onder de dakgoot is een bakstenen sierlijst aangebracht. De uitbouw aan de achterzijde bestaat uit drie delen. Het linker gedeelte is vijf traveeën lang en twee breed, onder plat dak. De gevelopbouw en -detaillering is gelijk aan die van de voorgevel. In het verlengde hiervan ligt een uitbouw die drie traveeën lang en één travee breed is, en ligt onder een plat dak dat lager is dan dat van het voornoemde gedeelte. In de rechter travee bevinden zich ronde ramen met vier segmentvensters. In de middentravee is een deur aangebracht. In de travee in de breedte is een vierruits klapraam aangebracht. In de oksel van beide uitbouwen is een derde gedeelte gebouwd van één travee lang en één travee breed, onder een plat dak dat weer lager is dan het voornoemde. In de travee in de breedte is een vierruits venster aangebracht, aan beide zijden geflankeerd door een tweeruits venster. Waardering. De kantine is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke zorg voor zwakzinnigen en minder bedeelden in de periode van de katholieke herleving. Het is een representant van de landschappelijke ontwikkeling, waarbij dergelijke complexen in landelijk gebied werden geplaatst volgens een regelmatige, functionele plattegrond. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde als representant van de Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het is gaaf bewaard gebleven en is een typerend onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling nabij het kerkdorp Biezenmortel ten oosten van de kern van Udenhout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526016
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Assisië: kantine in Biezenmortel

Huize Assisië: kapel

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. KAPEL behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is opgetrokken in 1903 in Neogotische ..

Huize Assisië: neogotisch beeld van de H. Franciscus

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Neogotisch BEELD van de H. Franciscus, afkomstig uit een nis boven de entree van het hoofdgebouw, nu herplaatst naast de kapel. ..

Huize Assisië: werkplaats

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Aan de overzijde van de laan richting Oisterwijk, en tegenover het kantinegebouw bevindt zich de WERKPLAATS, die evenals de voor..

Huize Assisië: hoofdgebouw

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. HOOFDGEBOUW behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is blijkens de gedenksteen bij d..

Huize Assisië: Heilig Hartbeeld

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Neo-Gotisch BEELD van het H. Hart, geplaatst achter de absis van de kapel. Omschrijving. Neogotisch beeld, geplaatst op een ba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Assisië: kantine in Biezenmortel