Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Assisië: neogotisch beeld van de H. Franciscus in Biezenmortel

Overig

Hooghoutseweg 3
5074NA Biezenmortel (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Huize Assisië: neogotisch beeld van de H. Franciscus

Inleiding. Neogotisch BEELD van de H. Franciscus, afkomstig uit een nis boven de entree van het hoofdgebouw, nu herplaatst naast de kapel. Omschrijving. Neogotisch beeld van Franciscus met pij en kruis, staande op een bakstenen sokkel. Waardering. Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke zorg voor zwakzinnigen en minder bedeelden in de periode van de katholieke herleving. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het complex van de inrichting. Het is gaaf bewaard gebleven en is een typerend onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling nabij het kerkdorp Biezenmortel ten oosten van de kern van Udenhout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526015
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Assisië: neogotisch beeld van de H. Franciscus in Biezenmortel

Huize Assisië: kapel

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. KAPEL behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is opgetrokken in 1903 in Neogotische ..

Huize Assisië: kantine

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. In het verlengde van de boerderij en daaraan vastgebouwd, bevindt zich de KANTINE, die eveneens omstreeks 1903 is gebouwd en qua..

Huize Assisië: werkplaats

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Aan de overzijde van de laan richting Oisterwijk, en tegenover het kantinegebouw bevindt zich de WERKPLAATS, die evenals de voor..

Huize Assisië: hoofdgebouw

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. HOOFDGEBOUW behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is blijkens de gedenksteen bij d..

Huize Assisië: Heilig Hartbeeld

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Neo-Gotisch BEELD van het H. Hart, geplaatst achter de absis van de kapel. Omschrijving. Neogotisch beeld, geplaatst op een ba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Assisië: neogotisch beeld van de H. Franciscus in Biezenmortel