Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Assisië: kapel in Biezenmortel

Kerkelijk Gebouw

Hooghoutseweg 3
5074NA Biezenmortel (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Huize Assisië: kapel

Inleiding. KAPEL behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is opgetrokken in 1903 in Neogotische stijl. Omschrijving. Eenbeukige kapel met lagere absis, opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen met gele speklagen en spaarzaam gebruik van hardsteen, onder zadeldak met leien in rensdekking. De topgevels zijn afgewolfd en voorzien van een piron. De kapel telt vier traveeën en een lagere, vijfzijdige absis, gelankeerd door plat afgedekte, eenlaags nevenruimten met zesruits spitsboogramen. Ze wordt voorafgegaan door een entreegebouw met een geleding van lisenen en tandlijsten en hooggeplaatste gekoppelde spitsboogramen. Elke travee heeft haakse, tweemaal versneden steunberen en een spitsboograam met vorktracering. De ramen in de absis zijn enkelvoudige spitsboogramen. Op de daken dakkapellen met overhoekse spitsjes en pirons. Zeszijdige dakruiter met spits, kruis en bol. In het portaal trappenhuis en een kruisribgewelf. Het inwendige is voorzien van gestuukte kruisribgewelven op kraagstenen met bladmotieven. Het koor heeft een kruisribgewelf in stuc. Waardering. De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke zorg voor zwakzinnigen en minder bedeelden in de periode van de katholieke herleving. Zij heeft architectuurhistorische waarde als representant van de neogotische, katholieke gestichtstijl, waarbij de kapel een van de visuele middelpunten vormde. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en is een typerend onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling nabij het kerkdorp Biezenmortel ten oosten van de kern van Udenhout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526014
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Assisië: kapel in Biezenmortel

Huize Assisië: neogotisch beeld van de H. Franciscus

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Neogotisch BEELD van de H. Franciscus, afkomstig uit een nis boven de entree van het hoofdgebouw, nu herplaatst naast de kapel. ..

Huize Assisië: kantine

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. In het verlengde van de boerderij en daaraan vastgebouwd, bevindt zich de KANTINE, die eveneens omstreeks 1903 is gebouwd en qua..

Huize Assisië: werkplaats

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Aan de overzijde van de laan richting Oisterwijk, en tegenover het kantinegebouw bevindt zich de WERKPLAATS, die evenals de voor..

Huize Assisië: hoofdgebouw

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. HOOFDGEBOUW behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is blijkens de gedenksteen bij d..

Huize Assisië: Heilig Hartbeeld

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Neo-Gotisch BEELD van het H. Hart, geplaatst achter de absis van de kapel. Omschrijving. Neogotisch beeld, geplaatst op een ba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Assisië: kapel in Biezenmortel