Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: tuinmuur met kas in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Clingendaal 7
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Landgoed Clingendael: tuinmuur met kas

Inleiding onderdeel 22. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TUINMUUR en KAS. Nabij het poortgebouw aan de voorzijde van het huis ligt een midden 19de-eeuwse (mogelijk oudere) tuinmuur van baksteen. Op de topografische kaart van 1874 staat de muur ingetekend. Loodrecht daarop staat een kas (zie kadastrale kaart 1895). Omschrijving De eenvoudige bakstenen tuinmuur wordt geleed door lisenen en is deels afgebroken of ingestort. De muur vormde oorspronkelijk de noordwestelijke begrenzing van de moestuin ten oosten van het hoofdgebouw en dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw. De eenvoudige bakstenen muurkas, waarvan de achterzijde geleed wordt door lisenen, ligt langs de noordoostelijke zijde van de voormalige moestuin en dateert in zijn huidige vorm vermoedelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De kas wordt thans gedekt door golfplaat en is in gebruik als atelier. De westelijke kopgevel is aan de nieuwe bestemming aangepast. In de oostelijke kopgevel bevindt zich een houten deur met luifel erboven. Waardering De tuinmuur met kas is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde: - door de ouderdom, de redelijke mate van gaafheid en de herkenbare typologie; - als karakteristiek en functioneel onderdeel; - door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526010
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: tuinmuur met kas in Wassenaar

Landgoed Clingendael, landhuis

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 1. De geschiedenis van het (land)HUIS Clingendael gaat terug tot het einde van de 16de eeuw. In 1591 werd in de binnen..

Landgoed Clingendael: historische tuin- en parkaanleg

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 2. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende HISTORISCHE TUIN-en PARKAANLEG kreeg in de 17de eeuw een aa..

Landgoed Clingendael: lantaarnpaal

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 17. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende gietijzeren LANTAARNPAAL op het voorplein voor het huis, ..

Landgoed Clingendael: bordestrap

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 18. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende BORDESTRAP vormt de afsluiting van de ten noorden van het..

Landgoed Clingendael: tennishuisje

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 19. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende oorspronkelijke TENNISHUISJE ligt ten noorden van het hu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Clingendael: tuinmuur met kas in Wassenaar

Foto's (1)