Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: bordestrap in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Clingendaal 7
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1887
Architect: L.A. Springer Springer, L.A. L.A. Springer


Beschrijving van Landgoed Clingendael: bordestrap

Inleiding onderdeel 18. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende BORDESTRAP vormt de afsluiting van de ten noorden van het landhuis gelegen Oud-Hollandse tuin. De trap is naar ontwerp van L.A. Springer. Van zijn hand is een gedateerde tekening (1887) met twee schetsontwerpen voor terrastrappen (Afdeling Speciale collecties, Bibliotheek Landbouwuniversiteit Wageningen), één met een rechthoekige en één met een ovale trap. De laatstgenoemde is uitgevoerd en wordt gekenmerkt door de Barokke bouwtrant, welke aansluit bij de ontwerpen van de Franse architect D. Marot. Daarmee wordt tevens teruggegrepen naar de formele 17de-eeuwse tuinaanleg van Clingendael. Omschrijving Symmetrisch opgezette dubbele bordestrap in de vorm van een keizerstrap met een korte, rechte onderste en een gebogen bovenste vlucht met twee armen. De bordestrap heeft een brede onderste vlucht met rechte borstweringen en hardstenen treden. Het tussenbordes is betegeld met witte tegels die zijn voorzien van donkere hoeken die een ruit vormen en aan de rugzijde een wand van kunststeen met blokpatroon achter een door een geprofileerde hardstenen rand afgekaderde bloemperk. De twee gebogen trappen van de bovenste vlucht zijn eveneens voorzien van hardstenen treden en komen uit op een langgerekt bovenbordes. Deze is voorzien van een rechte balustrade vergelijkbaar met die aan weerszijden van de trappen. De gebogen trappen zijn voorzien van balustrades met gedraaide kunststenen balusters en natuurstenen dekplaten tussen vierkante pijlers. De trap wordt geflankeerd door bloemperken en buxushagen. Waardering De bordestrap van de historische buitenplaats Clingendael is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische waarde en de ensemblewaarde: - als een bijzonder onderdeel van de in de parkaanleg van Clingendael gelegen Oudhollandse tuin; - als typologisch voorbeeld van een neobarokke trap uit het eind van de 19de eeuw; - door ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats; - door de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van de vooraanstaande architect L. Springer; - door de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526004
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: bordestrap in Wassenaar

Landgoed Clingendael, landhuis

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 1. De geschiedenis van het (land)HUIS Clingendael gaat terug tot het einde van de 16de eeuw. In 1591 werd in de binnen..

Landgoed Clingendael: historische tuin- en parkaanleg

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 2. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende HISTORISCHE TUIN-en PARKAANLEG kreeg in de 17de eeuw een aa..

Landgoed Clingendael: lantaarnpaal

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 17. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende gietijzeren LANTAARNPAAL op het voorplein voor het huis, ..

Landgoed Clingendael: tennishuisje

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 19. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende oorspronkelijke TENNISHUISJE ligt ten noorden van het hu..

Landgoed Clingendael: inrichting van de Japanse tuin

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 20. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende INRICHTING van de JAPANSE TUIN welke door Baronnesse M.M...

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)