Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: lantaarnpaal in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Clingendaal 7
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1890-1910


Beschrijving van Landgoed Clingendael: lantaarnpaal

Inleiding onderdeel 17. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende gietijzeren LANTAARNPAAL op het voorplein voor het huis, waarschijnlijk daterende uit het eind van de 19de / begin van de 20ste eeuw. Omschrijving De lantaarnpaal bestaat uit een fors, samengesteld basement met een geprofileerde onder- en bovenlijst en een zich verjongende paal met cannelures en een fijn gedetailleerde, octogonale lantaarn. Deze verbreedt zich naar boven toe en is voorzien van gietijzeren randdecoraties en een vlam ter bekroning. De op het basement aangebrachte naam van de gieterij die de lantaarnpaal vervaardigde is niet meer leesbaar. Waardering De lantaarnpaal is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en de ensemblewaarde: - als een goed voorbeeld van een gaaf en karakteristiek voorbeeld van een van oorsprong als gaslantaarn uitgevoerde lantaarnpaal uit het eind van de 19de / begin 20ste eeuw; - door de ruimtelijk en functioneel relatief met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526003
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: lantaarnpaal in Wassenaar

Landgoed Clingendael, landhuis

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 1. De geschiedenis van het (land)HUIS Clingendael gaat terug tot het einde van de 16de eeuw. In 1591 werd in de binnen..

Landgoed Clingendael: historische tuin- en parkaanleg

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 2. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende HISTORISCHE TUIN-en PARKAANLEG kreeg in de 17de eeuw een aa..

Landgoed Clingendael: bordestrap

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 18. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende BORDESTRAP vormt de afsluiting van de ten noorden van het..

Landgoed Clingendael: tennishuisje

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 19. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende oorspronkelijke TENNISHUISJE ligt ten noorden van het hu..

Landgoed Clingendael: inrichting van de Japanse tuin

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 20. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende INRICHTING van de JAPANSE TUIN welke door Baronnesse M.M...

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Clingendael: lantaarnpaal in Wassenaar

Foto's (1)