Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: slangemuur in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Clingendaal 8
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1727-1733 ca. 1986 (restauratie)


Beschrijving van Landgoed Clingendael: slangemuur

Inleiding onderdeel 16. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende helft van een dubbele TUINMUUR van het type SLANGEMUUR uit ca. 1727-1733 vermoedelijk gebouwd door Wigbold Slicher. Een verklaring voor het experimentele karakter van de muur kan zijn dat Slicher een familielid was van Pieter de la Court van der Voort, die een handboek over de tuinkunst schreef (1737). De holten van de muur dienen voor het geven van luwte aan kwetsbare fruitsoorten. De muur is ca. 1986 gerestaureerd. In het verlengde van de muur heeft, blijkens een kaart uit 1730 een pendant van de muur gestaan. Omschrijving Een onversierde, door rollagen beëindigde, gemetselde muur van rode handvormsteen. De van noordoost naar zuidwest lopende muur heeft een noordoostzijde met convexe welvingen tussen vlakke muurdelen en een zuidwestzijde met concave welvingen tussen de vlakke muurdelen. Waardering De slangemuur is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en de ensemblewaarde; - als een bijzonder onderdeel van één der belangrijkste 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio; - als een relatief zeldzaam voorbeeld van een tuinmuur, die een belangrijk element vormt in de ontwikkelingsgeschiedenis van de tuinarchitectuur in het algemeen en die van de tuin van Clingendael in het bijzonder; - als markering van de plaats voormalige moestuin op Clingendael; - als zodanig is sprake van een visuele, ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats; - doordat de muur vrij gaaf en als zodanig goed herkenbaar is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526002
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: slangemuur in Wassenaar

Landgoed Clingendael: paarden- en koetshuis

Clingendaal 8
Wassenaar
Inleiding onderdeel 4. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende PAARDEN- en KOETSHUIS met dienstwoning dateert uit ca. 16..

Landgoed Clingendael: timmermanswerkplaats annex machinekamer

Clingendaal 12A
Wassenaar
Inleiding onderdeel 11. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TIMMERMANSWERKPLAATS annex MACHINEKAMER, het zogenoemde p..

Landgoed Clingendael, landhuis

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 1. De geschiedenis van het (land)HUIS Clingendael gaat terug tot het einde van de 16de eeuw. In 1591 werd in de binnen..

Landgoed Clingendael: historische tuin- en parkaanleg

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 2. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende HISTORISCHE TUIN-en PARKAANLEG kreeg in de 17de eeuw een aa..

Landgoed Clingendael: lantaarnpaal

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 17. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende gietijzeren LANTAARNPAAL op het voorplein voor het huis, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)