Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: schuur in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Clingendaal 13
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Landgoed Clingendael: schuur

Inleiding onderdeel 15. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende SCHUUR is omstreeks 1915 als bouwpakket, vermoedelijk uit Noorwegen afkomstig, neergezet. De schuur functioneerde aanvankelijk als broedhuis, vervolgens als bollenschuur en thans als woning en atelier. De vormgeving is Ambachtelijk-traditionele stijl. De schuur staat langs één van de uitlopers van de waterpartij. Omschrijving Vrijstaande tweelaagse schuur op rechthoekige plattegrond is opgetrokken met rabatdelen onder een zadeldak (golfplaat).De geteerde rabatdelen zijn op de begane grond staand en op de verdieping liggend. De rechtgesloten gevelopening zijn voorzien van vensters met roedenindeling. De achtruits verdiepingsvensters in de langsgevels zijn voorzien van onderdorpels die worden geaccentueerd door gesneden klossen. De vensterkozijnen zijn wit geschilderd en contrasteren met de donkere gevels. Openslaande laad- en losdeuren komen voor op de verdieping in de noordelijke en zuidelijke kopgevel en de westelijke langsgevel. Tegen de zuidgevel staat een houten trap naar de verdieping. Waardering De voormalige schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur-, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde: - als een bijzonder onderdeel van een der belangrijkste 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio; - door de bijzondere typologie en bijzondere functie; - door de visuele, ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats; - als een goed voorbeeld van een uit een bouwpakket vervaardigde schuur uit het begin van de 20ste eeuw; - door de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526001
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: schuur in Wassenaar

Landgoed Clingendael: dienstwoningen

Clingendael 14
Wassenaar
Inleiding onderdelen 12 en 13. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende twee deels geprefabriceerde DIENSTWONINGEN zijn om..

Landgoed Clingendael: dienstwoningen

Clingendael 15
Wassenaar
Inleiding onderdelen 12 en 13. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende twee deels geprefabriceerde DIENSTWONINGEN zijn om..

Landgoed Clingendael: tuinmuur

Clingendaal 12
Wassenaar
Inleiding onderdeel 10. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende Inquart WACHTGEBOUW ligt ten westen van het huis Clingen..

Landgoed Clingendael: timmermanswerkplaats annex machinekamer

Clingendaal 12A
Wassenaar
Inleiding onderdeel 11. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TIMMERMANSWERKPLAATS annex MACHINEKAMER, het zogenoemde p..

Landgoed Clingendael: paarden- en koetshuis

Clingendaal 8
Wassenaar
Inleiding onderdeel 4. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende PAARDEN- en KOETSHUIS met dienstwoning dateert uit ca. 16..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Clingendael: schuur in Wassenaar