Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: logeerhuis in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Clingendaal 6
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1895 (eerste vermelding)


Beschrijving van Landgoed Clingendael: logeerhuis

Inleiding onderdeel 14. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende houten LOGEERHUIS voor gasten van Clingendael staat reeds aangegeven op een kadastrale kaart uit 1895. Het in een Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde huis was destijds gesitueerd ten zuidoosten van het hoofdgebouw. In de Tweede Wereldoorlog is het als 'De Hut' bekende gebouw verplaatst naar de huidige locatie. Aan het eind van de jaren '90 van de 20ste eeuw is het pand gemoderniseerd en uitgebreid. 'De Hut' functioneert tegenwoordig als woonhuis en theeschenkerij. Omschrijving Vrijstaand éénlaags houten bouwvolume op rechthoekige plattegrond staat onder een fors, uitkragend rieten schilddak (tot WOII een zadeldak van rondhout). Op de oostelijke nokhoek staat een gemetselde schoorsteen. In het dakschild boven de veranda bevindt zich een daklicht onder een opgelicht deel van het dakschild. De zuidelijke langsgevel bevat vier rechtgesloten, met luiken behangen vensters. Tegen de symmetrische, westelijke kopgevel bevindt zich een veranda onder een deel van de kap, die hier rust op zes houten palen. De veranda wordt omsloten door een houten borstwering in de vorm van een opgewerkt hek. De verandagevel bevat een deur en een met luiken behangen venster aan weerszijden. In de noordelijke langsgevel staat een reeks van vier met luiken behangen vensters. Het linker van de vier is een breed, samengesteld venster. De oostzijde van het huis is vrijwel volledig aan het oog onttrokken door een aanbouw uit de jaren '80 van de 20ste eeuw, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Waardering Het logeerhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en de ensemblewaarde: - door de oorspronkelijke typologie als houten logeerhuis uit het eind van de 20ste eeuw in cottage stijl; - door de historisch ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen op de buitenplaats Clingendael; - door de situering in het park en door de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526000
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: logeerhuis in Wassenaar

Landgoed Clingendael, landhuis

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 1. De geschiedenis van het (land)HUIS Clingendael gaat terug tot het einde van de 16de eeuw. In 1591 werd in de binnen..

Landgoed Clingendael: historische tuin- en parkaanleg

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 2. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende HISTORISCHE TUIN-en PARKAANLEG kreeg in de 17de eeuw een aa..

Landgoed Clingendael: lantaarnpaal

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 17. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende gietijzeren LANTAARNPAAL op het voorplein voor het huis, ..

Landgoed Clingendael: bordestrap

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 18. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende BORDESTRAP vormt de afsluiting van de ten noorden van het..

Landgoed Clingendael: tennishuisje

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 19. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende oorspronkelijke TENNISHUISJE ligt ten noorden van het hu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Clingendael: logeerhuis in Wassenaar