Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: dienstwoningen in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Clingendael 14
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913-1916


Beschrijving van Landgoed Clingendael: dienstwoningen

Inleiding onderdelen 12 en 13. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende twee deels geprefabriceerde DIENSTWONINGEN zijn omstreeks 1913-1916 gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele stijl in opdracht van Baronesse M.M. van Brienen. De in oorsprong identieke houten woningen van het type 'Noorse Hut' waren oorspronkelijk voorzien van een veranda en zijn vervaardigd door de n.v. Padox Houtbouw uit Warmond en zijn gesitueerd aan de rand van de buitenplaats aan de Van Alkemadelaan. Omschrijving Twee vrijstaande, éénlaagse houten huizen op rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een uitkragend zadeldak met rode tuiles du nord, voorzien van houten klampen aan de kopse kanten en een gemetselde schoorsteen op het westelijke dakschild. De gevels zijn bekleed met staande gerabatte planken waarin rechtgesloten gevelopeningen zijn aangebracht. Een deel van de vensters is behangen met luiken aan de onderramen. De geveltoppen van de puntgevels zijn vervaardigd van wit geschilderd, staande planken. De schuin naar de noordgevel van nr.15 gekeerde, zuidelijke kopgevel is blind evenals de schuin naar de zuidgevel van nr.14 gekeerde, noordelijke kopgevel is blind. Waardering De dienstwoningen zijn van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische- en ensemblewaarde: - als onderdeel van één der meest vooraanstaande 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio; - als onderdeel van een groter geheel en vanwege de nauwe stilistische, visuele en functionele relatie met het belendende pand; - als een goed voorbeeld van een grotendeels geprefabriceerd woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; - vanwege het materiaalgebruik; - door de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525998
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: dienstwoningen in Wassenaar

Landgoed Clingendael: dienstwoningen

Clingendael 15
Wassenaar
Inleiding onderdelen 12 en 13. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende twee deels geprefabriceerde DIENSTWONINGEN zijn om..

Landgoed Clingendael: schuur

Clingendaal 13
Wassenaar
Inleiding onderdeel 15. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende SCHUUR is omstreeks 1915 als bouwpakket, vermoedelijk uit..

Landgoed Clingendael: tuinmuur

Clingendaal 12
Wassenaar
Inleiding onderdeel 10. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende Inquart WACHTGEBOUW ligt ten westen van het huis Clingen..

Landgoed Clingendael: timmermanswerkplaats annex machinekamer

Clingendaal 12A
Wassenaar
Inleiding onderdeel 11. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TIMMERMANSWERKPLAATS annex MACHINEKAMER, het zogenoemde p..

Huis Mees

Van Ouwenlaan 42
's Gravenhage
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1934 door G.Th. Rietveld in opdracht van R.T.A. Mees ontworpen en in 1936 gebouwd geheel vrijs..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Clingendael: dienstwoningen in Wassenaar