Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: tuinmuur in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Clingendaal 12
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1941


Beschrijving van Landgoed Clingendael: tuinmuur

Inleiding onderdeel 10. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende Inquart WACHTGEBOUW ligt ten westen van het huis Clingendael in het beukenbos. Het pand is gebouwd in 1941 in opdracht van Seyss-Inquart voor de Grüne Polizei in een traditionele, historiserende landelijke bouwtrant. Anno 2000 is het in gebruik als particulier woonhuis. Omschrijving Vrijstaand éénlaags pand op langgerekte, rechthoekige plattegrond, is opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) onder een rieten schilddak met rode nokvorsten. Op de nok staat een gemetselde schoorsteen. In de dakschilden boven de kopgevels staat een daklicht onder een opgewipt deel van het dakschild. De rechtgesloten gevelopeningen worden gedekt door rollagen. De vensters met luiken, geschilderd met zandlopermotief, bevatten dubbele openslaande tweeruits ramen. De zuidelijke langsgevel bevat een in een geprofileerde, natuurstenen omlijsting gevatte, iets terugstaande deur met een decoratief patroon van geprofileerde ruitvormen en negen vensters. De oostelijke kopgevel bevat één venster. In de noordelijke langsgevel staat rechts een getoogde deur onder een glazen hangluifel en verder van rechts naar links drie bredere en een smaller venster, een tweede, eveneens getoogde deur, twee kleinere en drie grotere vensters. De westelijke kopgevel is voorzien van twee vensters. Waardering Het wachtgebouw is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische- en ensemblewaarde: - als een bijzonder onderdeel van een der meest vooraanstaande 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio; - als onderdeel van een groter geheel en vanwege de nauwe visuele en historisch-ruimtelijke relatie met de tuin en de overige onderdelen van de buitenplaats Clingendael; - als voorbeeld van een in een traditionele, historiserende landelijke bouwtrant vorm gegeven wachtgebouw uit de periode 1940/1945; - door de herkenbare vormgeving en de grote mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525996
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: tuinmuur in Wassenaar

Landgoed Clingendael: timmermanswerkplaats annex machinekamer

Clingendaal 12A
Wassenaar
Inleiding onderdeel 11. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TIMMERMANSWERKPLAATS annex MACHINEKAMER, het zogenoemde p..

Landgoed Clingendael: schuur

Clingendaal 13
Wassenaar
Inleiding onderdeel 15. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende SCHUUR is omstreeks 1915 als bouwpakket, vermoedelijk uit..

Landgoed Clingendael: paarden- en koetshuis

Clingendaal 8
Wassenaar
Inleiding onderdeel 4. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende PAARDEN- en KOETSHUIS met dienstwoning dateert uit ca. 16..

Landgoed Clingendael: slangemuur

Clingendaal 8
Wassenaar
Inleiding onderdeel 16. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende helft van een dubbele TUINMUUR van het type SLANGEMUUR ui..

Landgoed Clingendael: dienstwoningen

Clingendael 14
Wassenaar
Inleiding onderdelen 12 en 13. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende twee deels geprefabriceerde DIENSTWONINGEN zijn om..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Clingendael: tuinmuur in Wassenaar