Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Moria in Willemstad

Tuin Park Landgoed

Steenpad 6
4797SG Willemstad (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1907

(1 recensie)

Beschrijving van Moria

Inleiding. Ten noorden van het gehucht Helwijk ligt de boerderij "Moria" van het Westbrabantse type met een vrijstaand woonhuis, een varkenshok, een HEK en parkachtig aandoende TUIN. Het geheel dateert, getuige een gevelsteen aan de ingang van het huis, uit 1907. Omschrijving. Het complex is omgeven door een grote tuin, waarvan vermeldenswaard zijn de liguster- en vuurdoornhagen, een hoogstamboomgaard en een grote beuk achter het huis. De tuin is toegankelijk door een smeedijzeren hek met twee vleugels met geometrische figuren tussen twee natuurstenen kolommen met spaarvelden en piramidale bekroning. Waardering. Het geheel van hek en tuin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als representant van de agrarische ontwikkeling van het kleigebied en heeft typologische betekenis als een vroeg voorbeeld van een dergelijk agrarisch geheel. Het heeft architectuurhistorische waarde als representant van een tot in alle details doorgevoerde architectuurstijl gangbaar rond de eeuwwisseling. Woonhuis en bijgebouw hebben ensemblewaarde vanwege de functionele en landschappelijke samenhang van de villaboerderij met de omringende tuin met hekwerken, hagen, boomgaard en oude bomen en verder als karakteristiek onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen langs het Steenpad. De tuinaanleg is grotendeels gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525994
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Moria
5
Recensie door: ()
“Moria” werd in 1907 gebouwd door Francijna Elizabeth Biert Dane, die een zus was van mijn grootmoeder Cornelia Elizabeth Timmers Biert die op de “Bierthoeve” woonde, weduwe van Gerrit Dane.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Moria in Willemstad

Moria

Steenpad 6
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Ten noorden van het gehucht Helwijk ligt de boerderij "Moria" van het Westbrabantse type met een vrijstaand WOONHUIS. Het gebouw..

Moria

Steenpad 6
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Ten noorden van het gehucht Helwijk ligt de boerderij "Moria" van het Westbrabantse type met een vrijstaand woonhuis en varkensh..

Stadszicht

Steenpad 3
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Hoeve "Stadzicht" met afzonderlijke woning onder zadeldak tussen topgevels. Venster met luiken behangen. Begin 19e eeuw.

Fort "De Hel"

Helsedijk 81
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Fort "De Hel" Gelegen aan het noord-westelijk einde van het gehucht "De Hel" nabij Willemstad. In 1747 werd een reeks batterijen aangelegd i..

Boerderij bestaande uit afzonderlijke gebouwen die stal en schuur herbergen, en vrijstaand woonhuis onder schilddak aan de voorzijde afgewolfd is bove ..

Helsedijk 65
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Boerderij bestaande uit afzonderlijke gebouwen die stal en schuur herbergen, en vrijstaand woonhuis onder schilddak aan de voorzijde afgewol..

Kaart & Routeplanner

Route naar Moria in Willemstad

Foto's (1)