Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: wachtgebouw in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Clingendaal 5
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1941


Beschrijving van Landgoed Clingendael: wachtgebouw

Inleiding onderdeel 9. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TUINMUUR is een restant van het in oorsprong 17de-eeuwse boerderijcomplex op Clingendael (zie onderdeel 7). De kenmerken van de muur zijn Traditioneel-ambachtelijk met een op de functie toegespitst materiaalgebruik en detaillering. Omschrijving De in rode baksteen opgetrokken tuinmuur is aan de oostelijke lange zijde verstevigd door middel van zware steunberen, waartussen de zachte fruitsoorten beschutting vonden. De bovenkant van de muur is afgedekt met schuin liggende Hollandse pannen. De muur wordt aan het zuidelijke einde gekenmerkt door een westwaartse buiging. Waardering De tuinmuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische-, cultuurhistorische- en de ensemblewaarde: - als een bijzonder onderdeel van een boerderij op één der belangrijkste 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio; - door de functionele, visuele en ruimtelijke samenhang van de met de boerderij op de buitenplaats Clingendael; - door de ouderdom, de redelijke mate van gaafheid en de herkenbare typologie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525993
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: wachtgebouw in Wassenaar

Landgoed Clingendael: boerderij, schuur en tuinmuur

Clingendaal 5
Wassenaar
Inleiding onderdeel 7. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende boerderijcomplex, bestaande uit een BOERDERIJ van het voo..

Landgoed Clingendael: schuur

Clingendaal 5
Wassenaar
Inleiding onderdeel 8. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende vrijstaande 19de-eeuwse SCHUUR is een restant van het in o..

Landgoed Clingendael: paarden- en koetshuis

Clingendaal 8
Wassenaar
Inleiding onderdeel 4. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende PAARDEN- en KOETSHUIS met dienstwoning dateert uit ca. 16..

Landgoed Clingendael: slangemuur

Clingendaal 8
Wassenaar
Inleiding onderdeel 16. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende helft van een dubbele TUINMUUR van het type SLANGEMUUR ui..

Landgoed Clingendael, landhuis

Clingendaal 7
Wassenaar
Inleiding onderdeel 1. De geschiedenis van het (land)HUIS Clingendael gaat terug tot het einde van de 16de eeuw. In 1591 werd in de binnen..

Kaart & Routeplanner