Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: wachthuisje in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Clingendaal 2
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1940 1940 ca. 1940


Beschrijving van Landgoed Clingendael: wachthuisje

Inleiding onderdeel 6. Het bij het historische buitenplaats Clingendael behorende WACHTHUISJE is gesitueerd aan het begin van de oprijlaan, tegenover de tuinmanswoning. Het huisje is gebouwd in de jaren veertig van de 20ste eeuw in een aan de Delftse School verwante bouwstijl in opdracht van de toenmalige Duitse bezetter. Omschrijving Vrijstaand eenlaags wachthuisje, grotendeels in schone handvormsteen in staand verband opgetrokken, staat onder een met riet gedekt zadeldak met een wolfseind aan de voorzijde. De naar de oprijlaan gerichte symmetrisch opgezette voorzijde heeft een ten opzichte van de kap terugliggende gevel. Deze gevel is voorzien van een getoogde deur van diagonaal latwerk met geprofileerd kozijn op hardstenen neuten en drempel. De voorzijde van de sterk in overstand staande uitkraging is een uit staande planken samengesteld beschot. De uitkraging rust op houten kolommen en is voorzien van een met klinkers verhard terras met aan weerszijden een grotendeels glazen windvang met roedenverdeling in de ramen. De beide, identieke zijgevels bevatten elk een rechtgesloten, met luiken behangen venster onder rollaag met dubbel openslaand raam. In de blinde achtergevel bevindt zich in het midden een uitgemetselde schoorsteen, die zich naar boven toe trapsgewijs verjongt. Waardering Het wachthuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde: - als een bijzonder onderdeel van een der belangrijkste 17de-eeuwse buitenplaatsen in de regio en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling; - als representatief voorbeeld van een traditionele bouwstijl uit de jaren '40 van de 20ste eeuw, vanwege het materiaalgebruik en vanwege de detaillering; - door de beeldbepalende situering nabij de ingang van de buitenplaats, als een bijzonder onderdeel van een historische buitenplaats en vanwege de visuele, funcionele en ruimtelijke samenhang met diverse onderdelen van de buitenplaats Clingendael; - door de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525990
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: wachthuisje in Wassenaar

Landgoed Clingendael: toegangshek

Clingendaal 1
Wassenaar
Inleiding onderdeel 3. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende, samengestelde ijzeren TOEGANGSHEK staat aan het begin van..

Landgoed Clingendael: tuinmanswoning

Clingendaal 1
Wassenaar
Inleiding onderdeel 5. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TUINMANSWONING bevindt zich rechts van het toegangshek, aa..

Landgoed Clingendael: boerderij, schuur en tuinmuur

Clingendaal 5
Wassenaar
Inleiding onderdeel 7. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende boerderijcomplex, bestaande uit een BOERDERIJ van het voo..

Landgoed Clingendael: schuur

Clingendaal 5
Wassenaar
Inleiding onderdeel 8. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende vrijstaande 19de-eeuwse SCHUUR is een restant van het in o..

Landgoed Clingendael: wachtgebouw

Clingendaal 5
Wassenaar
Inleiding onderdeel 9. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TUINMUUR is een restant van het in oorsprong 17de-eeuwse b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)