Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Clingendael: toegangshek in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Clingendaal 1
2244VH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900-1910


Beschrijving van Landgoed Clingendael: toegangshek

Inleiding onderdeel 3. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende, samengestelde ijzeren TOEGANGSHEK staat aan het begin van de oprijlaan naar het huis Clingendael aan de Wassenaarseweg. Na de annexatie van het betreffende grondgebied aan Den Haag aan het begin van de 20ste eeuw, is in opdracht van Baronesse M.M. van Brienen een nieuw toegangshek in historiserende trant geplaatst, die de huidige entree tot de voormalige buitenplaats Clingendael markeert. Omschrijving Het decoratief opengewerkte en symmetrische smeedijzeren hekwerk, bestaat uit een dubbel, openslaand toegangshek met rechthoekige, door een lantaarn bekroonde hekstijlen en links en rechts ervan een kleiner, enkel toegangshek. Deze zijn bevestigd aan kleinere, eveneens rechthoekige hekstijlen, die krulmotieven als bekroning hebben, maar tevens zijn voorzien van een paneel. Ook de stijlen waarop de vierkante lantaarns zijn geplaatst zijn voorzien van voluutvormig krulwerk. De lantaarns worden afgedekt door ingesnoerde koperen tentdakjes met naaldvormige bekroning. Aan weerszijden van de toegangshekken bevindt zich een ermee verbonden erfscheiding in de vorm van minder hoog opgaande smeedijzeren hekken, geplaatst op uit grauwe baksteen opgetrokken muurtjes met hardstenen dekplaten. De muurtjes buigen aan het uiteinde weg in de richting van het landgoed. De samenstellende hekdelen hebben een doorlopend motief van stijlen en decoratief krulwerk. Waardering Het toegangshek van de historische buitenplaats Clingendael is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorisch en de ensemblewaarde: - als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling en als een belangrijk onderdeel van een der meest vooraanstaande 17de-eeuwse buitenplaatsen in ons land; - als een belangrijk onderdeel van een groter geheel, welke de entree van de buitenplaats markeert en door de nauwe ruimtelijke visuele en functionele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats; - als representatief voorbeeld van een in historiserende stijl vervaardigd toegangshek uit het begin van de 20ste eeuw; - door de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525986
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Clingendael: toegangshek in Wassenaar

Landgoed Clingendael: tuinmanswoning

Clingendaal 1
Wassenaar
Inleiding onderdeel 5. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TUINMANSWONING bevindt zich rechts van het toegangshek, aa..

Landgoed Clingendael: wachthuisje

Clingendaal 2
Wassenaar
Inleiding onderdeel 6. Het bij het historische buitenplaats Clingendael behorende WACHTHUISJE is gesitueerd aan het begin van de oprijlaa..

Landgoed Clingendael: boerderij, schuur en tuinmuur

Clingendaal 5
Wassenaar
Inleiding onderdeel 7. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende boerderijcomplex, bestaande uit een BOERDERIJ van het voo..

Landgoed Clingendael: schuur

Clingendaal 5
Wassenaar
Inleiding onderdeel 8. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende vrijstaande 19de-eeuwse SCHUUR is een restant van het in o..

Landgoed Clingendael: wachtgebouw

Clingendaal 5
Wassenaar
Inleiding onderdeel 9. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende TUINMUUR is een restant van het in oorsprong 17de-eeuwse b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)