Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Kraaijendijk in Heijningen

Boerderij

Kraaiendijk 8
4794SE Heijningen (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1825-1850


Beschrijving van Complex Kraaijendijk

Inleiding. De SCHUUR is zeer waarschijnlijk in ongeveer het midden van de negentiende eeuw gerealiseerd in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Omschrijving. Het is een langsdeelschuur van het Vlaamse type op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een wolfsdak gedekt met riet. De aanzet van het wolfsdak is aan de voorzijde van de schuur beduidend hoger dan aan de achterzijde. De voorgevel is voorzien van drie poorten onder segmentbogen met houten openslaande deuren. De linkerpoort is de grootste van de drie, de rechter twee poorten zijn van gelijke grootte. In de uiterst linkerhoek van de voorgevel bevindt zich nog een smalle deur, eveneens met een segmentboog. In de voorgevel bevinden zich, evenals in de achtergevel, verscheidene eenvoudige muurankers. De rechterzijgevel is vermoedelijk in de jaren vijftig opnieuw opgetrokken in een lichter soort steen, mogelijk kalkzandsteen. Hierin bevinden zich een smalle houten deur met segmentboog en een tweetal kleine, vierkante vensters zonder ramen en afsluitbaar door middel van een houten luik. De linkerzijgevel is voorzien van een viertal deuren en kleine vierkante vensters, die om en om zijn geplaatst. In de achtergevel bevindt zich eveneens een tweetal poorten met houten deur. Direct links van de grote poort in de voorgevel bevindt zich onder een afdekking een oude wel/waterput. Vanwege de bedrijfslogistiek werd deze in de jaren tachtig afgedekt. Het interieur van de schuur is in hoofdlijnen bewaard gebleven. Het gebint is grotendeels intact en de indeling is hier en daar gewijzigd en aangepast aan de moderne eisen. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van sociaal-economische ontwikkelingen van Heijningen en het gebruik van het aangrenzende poldergebied. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de typologische waarde en de bouwhistorische waarde welke is gelegen in de duidelijke illustratie van de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebouw en het complex. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de binnendijkse zijde van de dijk waarop tevens een doorgaande weg is gelegen en aan de rand van open landbouwgronden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525982
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Kraaijendijk in Heijningen

Complex Kraaijendijk

Kraaiendijk 8
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Het voormalige woonhuis dat sinds ongeveer 1922 als SCHUUR in gebruik is dateert zeer waarschijnlijk van voor 1850 en is vermoed..

Complex Kraaijendijk

Kraaiendijk 8
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Het WOONHUIS werd in 1922 gebouwd en heeft een villa-achtig karakter. Het vertoont motieven van de Overgangsstijl. Omschrijvin..

Boerderij bestaande uit afzonderlijk woonhuis onder zadeldak tussen topgevels, met vrijstaande gemetselde schuur met wolfdak, met pannen belegd

Kraaiendijk 12
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Boerderij bestaande uit afzonderlijk woonhuis onder zadeldak tussen topgevels, met vrijstaande gemetselde schuur met wolfdak, met pannen bel..

Dijkwoning

Oude Heijningsedijk 54
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding DIJKWONING genaamd: "Huis van de Heren der aanwassen onder Fijnaart c.a.", gelegen op de dijk van de in 1583 ingedijkte Oude Heij..

Boerderij bestaande uit afzonderlijke gebouwen die stal en schuur herbergen, en vrijstaand woonhuis onder schilddak aan de voorzijde afgewolfd is bove ..

Helsedijk 65
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Boerderij bestaande uit afzonderlijke gebouwen die stal en schuur herbergen, en vrijstaand woonhuis onder schilddak aan de voorzijde afgewol..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Kraaijendijk in Heijningen