Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Internaat Saint Louis: bakkerij in Oudenbosch

Nijverheid Industrie

Markt 68
4731HR Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1890
Architect: Nicolaas Molenaar sr.


Beschrijving van Internaat Saint Louis: bakkerij

Inleiding. Voormalige BAKKERIJ van het broederhuis van de Broeders van Saint Louis, ontworpen ca. 1890 met elementen van Chaletstijl door Nicolaas Molenaar en gelegen in de tuin van het hoofdgebouw. Omschrijving. Eenlaags gebouwtje opgetrokken uit bruinrode baksteen met siermetselwerk in gele steen. Afgedekt door een zadeldak met dakleer en overstekken met goot op klossen en in de topgevels schijnspanten met geringde ronde stijlen. Het gebouwtje bestaat uit twee in de gevelindeling onderscheiden gedeelten, waarbij de scheiding aan de tuinzijde wordt gevormd door een uitspringende ingangsrisaliet met rondboogdeur met bovenlicht waarboven een stolpraam onder korfboog met siermetselwerk en een zadeldak. Het linker gedeelte heeft een plint en een cordonlijst in baksteen. Aan de tuingevel bevindt zich beneden een stolpraam. Boven de lijst een reeks rondboognissen waarin rechthoekige openingen met gietijzeren ventilatieroosters. In de linker zijgevel beneden een ingang onder rondboog geflankeerd door twee ramen en boven de lijst een tweetal boven elkaar geplaatste dubbele laaddeuren, gevat in een korfboognis met siermetselwerk in het boogveld. Links en rechts hiervan smalle rondboognissen met raamopeningen. De achtergevel heeft rechts boven de lijst vier rondboognissen conform die aan de tuingevel. In het linkergedeelte van deze achtergevel verspringt de cordonlijst. Hier treffen we onder de lijst enkele korfboogvormige deur- en raamopeningen aan. Boven de lijst loopt een brede band van trapsgewijze verspringend siermetselwerk in bruinrood en geel. In de rechter korte gevel een deur met rondboogvormig bovenlicht en boven de lijst een dubbele laaddeur onder korfboog met siermetselwerk. Aan de tuinzijde weer een indeling zoals aan de achterzijde met vier stolpramen. Waardering. Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de groei van onderwijscongregaties en -orden in de 19de eeuw en de ontwikkeling van de internaatsarchitectuur; het is van architectuurhistorisch belang vanwege de betekenis voor de geschiedenis van de architectuur, de plaats in het oeuvre van de architect Molenaar; het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525980
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Internaat Saint Louis: bakkerij in Oudenbosch

Classicistisch herenhuis

Markt 68
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Klassicistisch herenhuis uit het midden van de vorige eeuw, met geprofileerde kroonlijst, risalerende middenpartij van de gevel, ingang met ..

Internaat Saint Louis: kloostergebouw, thans hotel

Markt 68
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. KLOOSTERGEBOUW, thans hotel, ontworpen in 1890 door Nicolaas Molenaar in een mengeling van Neo-Renaissance en Neo-Gotische stijl..

Lourdesgrot

Markt 68
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. LOURDESGROT, gebouwd na de verschijning van Maria aan Bernadette Soubirous in 1858. De grot is vernieuwd in 1904 en maakt deel u..

Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara

Markt 57
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Basiliek van de HH. Agatha en Barbara. Naar het voorbeeld van de St. Pieter te Rome gebouwd, maar op kleinere schaal (Koepelhoogte 68 m.) e..

Woonhuis in eclectische stijl

Markt 84
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. WOONHUIS in Eclectische stijl, rond 1880 gebouwd aan de Markt van Oudenbosch. In later jaren bezit van de familie Gielen, vervol..

Kaart & Routeplanner

Route naar Internaat Saint Louis: bakkerij in Oudenbosch

Foto's (4)