Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Suikerfabriek Antoinedijk in Oud Gastel

Nijverheid Industrie

St. Antoinedijk 13
4751SC Oud Gastel (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Suikerfabriek Antoinedijk

Inleiding. Onderdeel 3, waarvan de kern dateert uit 1871, is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met versobering door witte bepleistering en beschildering. Het bestaat uit een viertal bouwvolumes die intern met elkaar zijn verbonden. Het is in aansluiting op onderdeel 2 gebouwd, ten westen daarvan gelegen en intern daarmee verbonden. Omschrijving. De tweelaags langshal onder zadeldak die langs de dijk is gelegen, heeft een rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit baksteen. Het zadeldak is recentelijk belegd met golfplaat. Het gebouw is negen traveeën lang met op de eerste verdieping in elke travee een getoogd venster met ijzeren roedenraam. Ook in de topgevel aan de westzijde zijn getoogde vensters geplaatst met ijzeren roedenramen. Het interieur bestaat uit één open ruimte zonder verdiepingsvloeren. De kap wordt gedragen door ijzeren Polonceau-spanten. Dwars op dit bouwvolume, en intern daarmee verbonden, is aan de noordzijde een tweetal tweelaags gebouwen geplaatst, beide onder zadeldak met golfplaat. In de topgevels zijn getoogde vensters met ijzeren roedenramen aangebracht. Het oostelijke gebouw heeft in het interieur geen verdiepingsvloeren en een kap met ijzeren spanten. Het andere gebouw heeft een halve verdiepingsvloer. Ten oosten daarvan en intern daarmee verbonden ligt de voormalige dienstwoning annex kantoor van drie bouwlagen onder plat dak. Zij is opgetrokken uit baksteen en gebouwd op rechthoekig grondplan met afgeschuinde hoek. Op de eerste en tweede verdieping zijn getoogde vensters met roedenramen aangebracht. De begane grond heeft rechtgesloten vensters met recentelijk vernieuwde ramen en deuren. Het interieur is rond 1980-1990 grondig gewijzigd. Waardering. Onderdeel 3 van de voormalige suikerfabriek St. Antoine is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie, die een belangrijke concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (¿De Suikerhoek¿) en als voorbeeld van het type vroege suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van fabrieksbouw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de ijzeren roedenramen en Polonceauspanten. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type vroege suikerfabriek in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525979
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Suikerfabriek Antoinedijk in Oud Gastel

Tweelaags gebouw

St. Antoinedijk 13
Oud Gastel (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Onderdeel 1, waarvan de kern dateert uit 1871, is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met versobering door witte bepleist..

Suikerfabriek Antoinedijk

St. Antoinedijk 13
Oud Gastel (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Onderdeel 2, waarvan de kern dateert uit 1871, is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met versobering door witte bepleist..

Herenhuisin met eclectische voorgevel

Hoogstraat 27
Standdaarbuiten (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Aan de zuidzijde van de Hoogstraat gelegen HERENHUIS binnen de kom van Standdaarbuiten met aan de voorzijde twee bouwlagen en ac..

Suikerdepot van CSM

Veerstraat 18
Standdaarbuiten (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Het suikerDEPOT is in 1921 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met elementen van Overgangsarchitectuur. Het is evenwijdig..

Boerderijcomplex van het westbrabantse type, bestaande uit woonhuis met schuur en open karschop, tweede woonhuis annex bedrijfsgedeelte, middenlangsde ..

Strijpdreef 6
Oud Gastel (Gemeente Halderberge)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX van het Westbrabantse type, uit de 19de eeuw, bestaande uit woonhuis met schuur en open karschop, tweede woonhui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Suikerfabriek Antoinedijk in Oud Gastel