Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eemhuis: oranjerie in Voorburg

Tuin Park Landgoed

Oosteinde 116
2271EJ Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1918


Beschrijving van Eemhuis: oranjerie

Inleiding Bij de buitenplaats Eemwijk behorende ORANJERIE uit 1918. De in sobere Traditionalistische stijl opgetrokken oranjerie is gebouwd door de Rotterdamse architect R.J. Hoogeveen. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen opgetrokken verdiepingloze oranjerie onder een plat dak. De dakrand wordt geaccentueerd door een rand siermetselwerk. Het blokvormige pand wordt geleed hoekpilasters die boven de dakrand uitsteken. In de voorgevel bevinden zich drie grote rondboog vormige openingen waaromheen een rand gemetselde strekken en een sierrand van baksteen, tussen de openingen een liseen die eveneens een stukje boven de dakrand uitsteekt. Ingang in de zijgevel. Waardering De oranjerie behorend bij de buitenplaats Eemwijk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde: - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. - vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken, vanwege het materiaalgebruik en vanwege de vormgeving. - als onderdeel van een waardevol complex. De oranjerie is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525976
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eemhuis: oranjerie in Voorburg

Eemwijk: landhuis "Eemwijk"

Oosteinde 116
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding complexonderdeel 1 Op de buitenplaats Eemwijk gebouwd LANDHUIS uit 1918 op de plaats waar daarvoor een eveneens 'Eemwyck' geheten..

Eemwijk: dienstwoning

Oosteinde 116
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding complexonderdeel 2 Bij de buitenplaats Eemwijk behorende DIENSTWONING gebouwd in 1918 als tuinmanswoning met stal en garage. De ..

Eemwijk: toegangshek

Oosteinde 116
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding complexonderdeel 3 Bij de buitenplaats Eemwijk behorend TOEGANGSHEK uit 1918. Het in een neobarokke stijl vervaardige hek met de ..

Rechthoekig landhuis, houten deuromlijsting

Oosteinde 193
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Rechthoekig landhuis XVIII, houten deuromlijsting.

Schoonoord

Oosteinde 94
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding Het vermoedelijk rond 1877 gebouwde WOONHUIS is vernoemd naar het hier eertijds gelegen buiten "Schoonoord". Het vrijstaande huis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eemhuis: oranjerie in Voorburg

Foto's (1)