Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Voormeer, tuinmanswoning in Heerenveen

Kasteel Buitenplaats

Heideburen 99
8441GN Heerenveen
Friesland

Bouwjaar: 1852


Beschrijving van Huize Voormeer, tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 4 (Heideburen 99): TUINMANSWONING. In gepleisterde baksteen opgetrokken tuinmanswoning uit 1852 van één bouwlaag op rechthoekige grondslag onder met riet gedekt schilddak met schoorstenen op de nokeinden. Excentrisch aan de voor(=straat)zijde een eenvoudige toegangsdeur met bovenlicht met sierlijke roedenindeling, geflankeerd door aan de westzijde een venster en aan de oostzijde twee vensters met empireramen met dito invulling van het bovenlicht. De PLATTEGROND van de woning is nagenoeg oorspronkelijk. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de woonkamer met schouw en bedsteden waaronder een kelder. De aan de achterzijde los van de tuinmanswoning gesitueerde berging dateert van omstreeks 1960 en valt buiten de bescherming. Waardering TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Voormeer is van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid van het exterieur en redelijke gaafheid van het interieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de 19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525974
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Huize Voormeer, tuinmanswoning in Heerenveen

Huize Voormeer

Heideburen 97
Heerenveen
Omschrijving onderdeel 1 (Heideburen 97): HOOFDGEBOUW (Huize Voormeer). Het huis is ontstaan in 1753-1755 in opdracht van Anna Maria de Jo..

Huize Voormeer, tuin en park

Heideburen 97
Heerenveen
Omschrijving onderdeel 2 (Heideburen 97) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grotendeels in structuur en in detail bewaarde kleinschalige par..

Huize Voormeer, tuinhuis

Heideburen 97
Heerenveen
Omschrijving onderdeel 3 (Heideburen bij 97): TUINHUIS. In hout opgetrokken tuinhuis, van omstreeks 1850 en sinds 1979 behorende bij het c..

Herenhuis met verdieping onder vierzijdig zadeldak met hoekschoorstenen

Nieuwburen 12
Heerenveen
Vijf traveeën breed herenhuis met verdieping onder vierzijdig zadeldak met hoekschoorstenen, waarvan een met bord. Versierde kroonlijst. ..

Eenvoudig herenhuis

Nieuwburen 10
Heerenveen
Eenvoudig begin 19e eeuws herenhuis en goede buur van nr 12.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)