Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Voormeer in Heerenveen

Kasteel Buitenplaats

Heideburen 97
8441GN Heerenveen
Friesland

Bouwjaar: 1753-1755 verbouwd rond 1780 en in 1846 1977 (restauratie) 1755 1753-1755 verbouwd rond 1780 en in 1846 1977 (restauratie)


Beschrijving van Huize Voormeer

Omschrijving onderdeel 1 (Heideburen 97): HOOFDGEBOUW (Huize Voormeer). Het huis is ontstaan in 1753-1755 in opdracht van Anna Maria de Jong en de vervener Nicolaas van Heloma, ter vervanging van een 16de-eeuws huis. In aanzien een blokvormig hoofdgebouw op vierkante grondslag bestaande uit een voor- en achterhuis, opgetrokken in bruinrode baksteen onder twee met geglazuurde Oud-Hollandse pannen gedekte schilddaken met schoorstenen op de nokeinden. In 1846 is het voorhuis met een verdieping verhoogd en zijn de vensters van een empire-indeling voorzien. Vanuit de meer representatieve zijde van de parkaanleg (straatzijde) vertoont het huis zich als een traditioneel 19de-eeuws herenhuis en vanuit het park is de 18de-eeuwse bouwmassa nog manifest. De straatzijde wordt gekenmerkt door een regelmatige vijf traveeën brede gevelpartij met centraal een hoge hardstenen trap en een omlijste ingang met paneeldeur en gesneden bovenlicht in Louis-XVI stijl. De PLATTEGROND van het hoofdgebouw is nagenoeg oorspronkelijk. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: op de bel-etage: de hal met grote witmarmeren plavuizen, rijk geornamenteerde stucplafond in Louis-XV stijl, gestukadoorde alliantiewapen en spiegelmonogrammen boven de deuren, de rechter voorkamer met rijk geornamenteerd stucplafond waarin de zon en de vier jaargetijden zijn weergegeven en 18de-eeuws goudleerbehang, de zaal en zijkamer in het achterhuis met rijk geornamenteerde stucplafonds in Louis-XV stijl waarin vogels, een arend en wolken zijn verwerkt, en rijk geornamenteerde gestukadoorde schouwboezem en twee buffetnissen; in het souterrain: de keuken in het achterhuis met grote Ölandtegels, stookplaats, oven, koperen pompen, bedstede en kasten. Waardering HOOFDGEBOUW (Huize Voormeer) is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de bewaard gebleven inwendige plattegrond en indeling van de binnenruimten, waardoor het gebouw als zodanig een karakteristiek voorbeeld is van een rijk 18de-eeuws hoofdgebouw van een buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de 19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525971
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Voormeer
Heideburen 97
Heideburen 97
Locatie Heerenveen
Bouw gereed 1755
Verbouwing 1780, 1846
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 525971
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize Voormeer is een monumentaal pand in Heerenveen.

Beschrijving

Het huis staat aan de westzijde van de wijk Het Meer en is in 1755 gebouwd in opdracht van de familie Van Heloma. Een portret van de maker hangt boven de deur in een zaal.

In 1977 is het huis van binnen ingrijpend gerestaureerd. In 2009-2010 ook aan de buitenzijde gerestaureerd. Het is bewoond en niet toegankelijk voor publiek.

Zie ookMonumenten in de buurt van Huize Voormeer in Heerenveen

Huize Voormeer, tuin en park

Heideburen 97
Heerenveen
Omschrijving onderdeel 2 (Heideburen 97) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grotendeels in structuur en in detail bewaarde kleinschalige par..

Huize Voormeer, tuinhuis

Heideburen 97
Heerenveen
Omschrijving onderdeel 3 (Heideburen bij 97): TUINHUIS. In hout opgetrokken tuinhuis, van omstreeks 1850 en sinds 1979 behorende bij het c..

Huize Voormeer, tuinmanswoning

Heideburen 99
Heerenveen
Omschrijving onderdeel 4 (Heideburen 99): TUINMANSWONING. In gepleisterde baksteen opgetrokken tuinmanswoning uit 1852 van één bouwlaag ..

Herenhuis met verdieping onder vierzijdig zadeldak met hoekschoorstenen

Nieuwburen 12
Heerenveen
Vijf traveeën breed herenhuis met verdieping onder vierzijdig zadeldak met hoekschoorstenen, waarvan een met bord. Versierde kroonlijst. ..

Eenvoudig herenhuis

Nieuwburen 10
Heerenveen
Eenvoudig begin 19e eeuws herenhuis en goede buur van nr 12.

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Voormeer in Heerenveen

Foto's (2)