Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Bernaertsstraat: grafmonument voor pastoor W. Hellemons in Oudenbosch

Graf Begraafplaats

St. Bernaertsstraat
4730AA Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Complex Bernaertsstraat: grafmonument voor pastoor W. Hellemons

Inleiding. Het GRAFMONUMENT voor pastoor W. Hellemons (1810-1884), stichter van de basiliek en de Congregatie der Broeders van de H. Aloysius van Gonzaga (de broeders van Oudenbosch) is gelegen op de Calvarieberg, midden op het kerkhof tegenover de Calvariegroep. Het is opgericht in 1898 in Neorenaissancevormen en gesigneerd 'W.P. Peeters architect' en 'C.H. Creton steenhouwer te Oudenbosch'. Omschrijving. Hardstenen graf bestaande uit een tombe met dekplaat en kruis en aansluitende hoge opstand. Op de zijkanten der tombe in reliƫf uitgehakt een schedel met doodsbeenderen, links een hart en rechts een anker. Aan het hoofdeinde van de tombe een hoge opstand met ingezwenkt voetstuk, waarin boven de tombedeksel een kleine in marmer uitgevoerde, thans lege nis. De opstand bestaat uit een marmeren gedenkplaat onder een deksteen, welke rust op vier gecanneleerde pilasters. Op de deksteen twee siervazen en een kruis, eveneens in marmer uitgevoerd. De gedenkplaat aan de voorzijde draagt de tekst 'Hier rust in vrede/ de zeer eerw. heer pastoor/ W. Hellemons ord. cist./ geboren te Rosendaal/ den 17 april 1810/ overleden te Oudenbosch/ den 12 december 1884'. Aan de achterzijde bevindt zich onder een door engelen gedragen cartouche de tekst: 'De oud congreganisten/ uit dankbaarheid/ MDCCCLXXXVIII'. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van congregaties in de 19de eeuw en is van belang als herinnering aan een der congregatiestichters; heeft architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de architectuurgeschiedenis; het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch; het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525967
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Bernaertsstraat: grafmonument voor pastoor W. Hellemons in Oudenbosch

Complex Bernaertsstraat: graf huisarts H.A. Huysmans met zijn echtgenote J.C.F. van Geyt

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het GRAFMONUMENT in Neo-Gotische stijl is vermoedelijk in 1929 of 1930 opgericht voor de huisarts H.A. Huysmans (1867-1928) van ..

Complex Bernaertsstraat: Heilig Hartbeeld

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het H. HARTBEELD is het middelpunt van een halfronde MUUR met open arcade en in 1922 geplaatst op een voetstuk dat evenals de ar..

Complex Bernaertsstraat: kapel

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De KAPEL Sint-Barbara op het kerkhof is in 1894 naar ontwerp van G.J. van Swaay opgericht op het terrein van de middeleeuwse par..

Woonhuis Vero

Ste Bernaertsstraat 20
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. WOONHUIS 'Vero', gebouwd in 1910 in de lintbebouwde hoofdstraat voor en door de architect Hesterman van Rijkswaterstaat in een s..

Woonhuis

Ste Bernaertsstraat 17
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. WOONHUIS opgetrokken in 1925 naar ontwerp van Jac. Hurks in Expressionistische stijl voor de boomkweker C. van Aken, als onderde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Bernaertsstraat: grafmonument voor pastoor W. Hellemons in Oudenbosch