Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Bernaertsstraat: kapel in Oudenbosch

Kerkelijk Gebouw

St. Bernaertsstraat
4730AA Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Complex Bernaertsstraat: kapel

Inleiding. De KAPEL Sint-Barbara op het kerkhof is in 1894 naar ontwerp van G.J. van Swaay opgericht op het terrein van de middeleeuwse parochiekerk in een min of meer Neo-Romaanse stijl. Omschrijving. Kruisvormige kapel, opgetrokken uit van de afbraak der middeleeuwse parochiekerk afkomstige baksteen, gepleisterd en geschilderd. Gedekt met zadeldaken met kruispannen. Op de kruising der daken een achthoekige dakruiter met spits. De muurvlakken worden op de hoeken en bij de viering afgesloten door gegroefde pilasters, die onder de goot met elkaar verbonden worden door een uitmetseling. In de gevelvlakken bevinden zich rondboogramen, door montants in twee├źn gedeeld met een ronde opening bovenin. Rondboogvormige hoofdingang in een der korte zijden. In een der topgevels van het transept en boven de ingang een rondboognisje. De banderol met de tekst 'St. Barbara' op de transeptgevel is recent overgeschilderd. De originele terracotta kamversiering op de nokken is verwijderd. De dakruiter heeft een smeedijzeren hek, frontons aan de zijden en een met zink gedekt achtzijdig spitsje. Tegen de blinde korte achtergevel met rondboognisje in top een rechtopgezette, zeventiende-eeuwse grafzerk van de vroegere drossaard van Oudenbosch, vermoedelijk uit de vroegere kerk. Inwendig een eenvoudige ruimte met vlak plafond. De muren rond 1930 deels beklampt met een lambrisering van veelkleurige baksteen in geel en rood. Eenvoudige altaartombe. Waardering. De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de vorming van de katholieke grafcultuur; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de architectuurgeschiedenis; het is onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch; het gebouw is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525966
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Bernaertsstraat: kapel in Oudenbosch

Complex Bernaertsstraat: graf huisarts H.A. Huysmans met zijn echtgenote J.C.F. van Geyt

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het GRAFMONUMENT in Neo-Gotische stijl is vermoedelijk in 1929 of 1930 opgericht voor de huisarts H.A. Huysmans (1867-1928) van ..

Complex Bernaertsstraat: Heilig Hartbeeld

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het H. HARTBEELD is het middelpunt van een halfronde MUUR met open arcade en in 1922 geplaatst op een voetstuk dat evenals de ar..

Klassicistisch witgepleisterd herenhuis

Ste Bernaertsstraat 10
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Klassicistisch witgepleisterd herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw met fronton, kroonlijst op klossen, risalerende gevelvlakken en ..

Complex Bernaertsstraat: grafmonument voor pastoor W. Hellemons

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het GRAFMONUMENT voor pastoor W. Hellemons (1810-1884), stichter van de basiliek en de Congregatie der Broeders van de H. Aloysi..

Eclectisch woonhuis

Ste Bernaertsstraat 6
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Eclectisch WOONHUIS uit 1880-1881 naar ontwerp van P.J. van Genk. Omschrijving. Tweelaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Bernaertsstraat: kapel in Oudenbosch

Foto's (1)