Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig munitiemagazijn in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 64
5120AA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalig munitiemagazijn

Inleiding. Voormalig MUNITIEMAGAZIJN, nu leegstaand. Het vrijstaande gebouwtje is geïsoleerd gelegen op het meest afgelegen gedeelte van de zuidwestelijke hoek van het complex en bevindt zich ten zuidoosten van nummer 44. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Klein rechthoekig gebouwtje van één bouwlaag, omgeven door een manshoge betonnen muur waartegen aan de buitenzijde aarde is opgeworpen. Aan de zuidwestelijke kant eindigt de betonnen muur in een smalle kleine tunnel die toegang tot het magazijntje verschaft. Het magazijn heeft een zadeldak en is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Aan de westzijde is het toegankelijk door een recht gesloten stalen deur. De aanzetsteentjes zijn van beton. Het munitiemagazijn is het enige van zijn soort op het complex Prinsenbosch. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525962
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig munitiemagazijn in Gilze

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 36A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, iets ten noorden van nummers 3..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 37
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 38
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers ..

Voormalig legeringsgebouw, nu magazijn

Prinsenbosch 39 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu magazijn. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, tussen de nummers 35 en 40 in. De lang..

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 40 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, naast nummer 39A/B. De lange g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig munitiemagazijn in Gilze