Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige kegelbaan, tegenwoordig fietsenwerkplaats in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 63
5120AA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalige kegelbaan, tegenwoordig fietsenwerkplaats

Inleiding. Voormalige KEGELBAAN, tegenwoordig fietsenwerkplaats. Het pand ligt centraal op het complex aan de zuidelijke rand, ten westen van nummer 22 en ten zuidoosten van nummer 69. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Samengesteld gebouw van één bouwlaag, bestaande uit een bijna vierkant hoofdgebouw en een langgerekte rechthoekige lage hal, die aan de westelijke zijde tegen elkaar zijn aangebouwd. Het hoofdgebouw heeft onder andere gevels in schoon metselwerk, een steil schilddak gedekt met verbeterde Hollandse pannen, een ingang aan de zijkant, een gemetselde schoorsteen, een goot op houten klossen. De vensters zijn nog origineel. De langgerekte rechthoekige aanbouw heeft onder andere: gevels in schoon metselwerk, een zadeldak met eindschild gedekt met verbeterde Hollandse pannen, kleine rechthoekige vensters. Opvallend is dat dit gedeelte geen goot heeft. In de westelijke eindgevel bevindt zich een recht gesloten poort met een betonnen latei waarboven een bovenlicht is aangebracht. Het interieur van de voormalige kegelbaan is volledig uitgebroken en aangepast aan de nieuwe functie. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525961
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige kegelbaan, tegenwoordig fietsenwerkplaats in Gilze

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 36A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, iets ten noorden van nummers 3..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 37
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 38
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers ..

Voormalig legeringsgebouw, nu magazijn

Prinsenbosch 39 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu magazijn. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, tussen de nummers 35 en 40 in. De lang..

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 40 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, naast nummer 39A/B. De lange g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige kegelbaan, tegenwoordig fietsenwerkplaats in Gilze