Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kolenopslagplaats, nu leegstaand in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 60A
5120AA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Kolenopslagplaats, nu leegstaand

Inleiding. KOLENOPSLAGPLAATS, nu leegstaand. Het vrijstaande kolenhok is gelegen in de zuidwestelijke hoek van het complex aan de oostelijke zijde van nummer 60. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Klein gebouwtje (5m2) op rechthoekige grondslag onder een zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Aan de voorzijde bevindt zich een recht gesloten toegang tot het opslaggedeelte met een houten opgeklampte deur, aan de achterzijde de twee rechthoekige openingen waardoor de kolen gestort en verwijderd konden worden. Dit is het enige nog bestaande kolenhokje op het complex. Toen er na de oorlog van kolen op gas werd overgeschakeld, werden op deze na, alle kolenhokjes, die zich meestal in de onmiddellijke nabijheid van de legeringsgebouwen bevonden, afgebroken. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525958
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kolenopslagplaats, nu leegstaand in Gilze

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 36A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, iets ten noorden van nummers 3..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 37
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 38
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers ..

Voormalig legeringsgebouw, nu magazijn

Prinsenbosch 39 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu magazijn. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, tussen de nummers 35 en 40 in. De lang..

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 40 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, naast nummer 39A/B. De lange g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kolenopslagplaats, nu leegstaand in Gilze