Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig badhuis, nu leegstaand in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 54
5120AA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalig badhuis, nu leegstaand

Inleiding. Voormalig BADHUIS, nu leegstaand. Het pand is gesitueerd in het westelijke gedeelte van het complex tussen de nummers 55 en 54. In vorm is het identiek aan het in het oostelijk deel van het complex gelegen nummer 18 dat ook als badhuis diende. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Het gedeeltelijk onderkelderde pand bestaat uit een rechthoekige hoofdmassa van één bouwlaag met zowel aan de linker- als aan de rechter achterzijde een kleine vierkante éénlaags aanbouw. De hoofdmassa heeft muren van schoon metselwerk onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. Op het dak bevinden zich een met zink bedekt ontluchtingstorentje en een gemetselde schoorsteen. Tufstenen aanzetstenen. Houten deur met smeedijzeren klampen. De vensters zijn nog origineel. De aanbouw aan de linker achterzijde heeft een bakstenen borstwering waarboven door middel van hierop geplaatste houten standvinken het met pannen gedekte dak bevestigd is. De ruimtes tussen deze standvinken zijn open gelaten. De aanbouw aan de rechter achterzijde is sterk vervallen en heeft gevels in schoon metselwerk onder een lessenaarsdak. Intern is nog vrij veel van de oorspronkelijke inrichting bewaard gebleven; onder andere de afzonderlijke douchehokjes. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525952
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig badhuis, nu leegstaand in Gilze

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 36A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, iets ten noorden van nummers 3..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 37
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 38
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers ..

Voormalig legeringsgebouw, nu magazijn

Prinsenbosch 39 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu magazijn. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, tussen de nummers 35 en 40 in. De lang..

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 40 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, naast nummer 39A/B. De lange g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig badhuis, nu leegstaand in Gilze