Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis behorende bij pastorie in Udenhout

Kasteel Buitenplaats

Slimstraat 7
5071EG Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1860


Beschrijving van Koetshuis behorende bij pastorie

Inleiding. KOETSHUIS behorende bij de rond 1850-1860 gebouwde pastorie. De aangebouwde plantenkas valt buiten de bescherming. Omschrijving. Eenlaags koetshuis, opgetrokken uit baksteen onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Gootlijst onder de dakrand. In de voorgevel getoogde inrijpoort met opgeklampte deur en erboven een rondlicht in de topgevel. De zijgevel heeft een zesruits raam en een klein raam, de achtergevel is blind. Waardering. Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van het katholieke zelfbewustzijn en als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van kerk, kerkhof en pastoorswoning in het midden van de vorige eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de evenwichtige verwerking van Ambachtelijk-Traditionele en Neo-Classicistische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep, tezamen met het afzonderlijk te beschermen klooster, die getuigt van de ontwikkeling van het katholieke bouwen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als 'katholieke' bebouwingsgroep in sobere baksteenbouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525951
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis behorende bij pastorie in Udenhout

R.K. pastorie

Slimstraat 7
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding. R.K. PASTORIE gelegen naast de reeds eerder beschermde r.k. Lambertuskerk, Slimstraat 9. Gebouwd rond 1850-1860 in Ambachtelijk-..

Sint Lambertuskerk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1840-1841. Hallenkerk met dorische zuilen op hoge basementen, tongewelf in stuc ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het links van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen gedeelte van het KERKHOF. Omschrijving Hoge, ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter en naast de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Hardstenen plaat..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van H.W.A. van Heeswijk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Granieten grafmonument me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis behorende bij pastorie in Udenhout

Foto's (1)