Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex De Kraan: schop met privaat in Berkel Enschot

Gebouw

De Kraan 1
5056EA Berkel Enschot (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Complex De Kraan: schop met privaat

Inleiding. Schop met privaat, behorend bij de boerderij De Kraan uit 1882. Omschrijving. Het schop scheidt het achtererf van de Enschotsebaan en bestaat uit een langgerekt eenlaags gebouw op rechthoekige grondslag, gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. De straatgevel is op een tweetal getoogde stalvensters met vorktracering na, geheel blind, en voorzien van een drievoudige muizetandlijst. De oostelijke en de westelijke zijgevel zijn voorzien van vlechtingen en een lage nokruiter. In de eerste een zesruits schuifvenster, in de laatste een drietal kleine lichten. De noordelijke gevel, aan het achtererf, is van links naar rechts voorzien van een opgeklampte deur met driedelig bovenlicht, een inrijpoort, privaatdeur en nogmaals een inrijpoort en opgeklampte deur, alle opgeklampt en met rechte latei. Het privaat is nog aanwezig. Waardering. Het schop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. Het is van belang wegens de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525950
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex De Kraan: schop met privaat in Berkel Enschot

Complex De Kraan: langgevelboerderij

De Kraan 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. Aan de westelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat de langgevelboerderij De Kraan met aangebouwd bak..

Complex De Kraan: Vlaamse schuur

De Kraan 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. Vlaamse schuur, behorend bij de boerderij De Kraan uit 1882. Omschrijving. Parallel aan de boerderij staat op het achtererf ee..

Pastorie van de St. Caeciliaparochie

Kerkstraat 2
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Aan de zuidwestelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat de voormalige PASTORIE van de St. Caeciliaparo..

R.K. kerkgebouw gewijd aan de H. Caecilia

Kerkstraat 2
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat het R.K. KERKGEBOUW, gewijd aan de H. Caecilia. De..

Riddershoeve

't Zwaantje 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de pleinachtige verbreding in de Kerkstraat staat, tegenover de H. Ceciliakerk, het CAFE, voorheen g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex De Kraan: schop met privaat in Berkel Enschot