Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Kerkstraat 1: karschop in Berkel Enschot

Boerderij

Kerkstraat 1
5056AA Berkel Enschot (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: waarschijnlijk 1842 (herbouwd) 1912 (verb.)


Beschrijving van Complex Kerkstraat 1: karschop

Inleiding. KARSCHOP, behorende bij een voormalige langgevelboerderij met aangebouwd achterhuis en Vlaamse schuur. De boerderij is waarschijnlijk na een brand in 1842 opnieuw opgebouwd. Omstreeks 1915 heeft een verbouwing plaatsgevonden. Omschrijving. Haaks op de achteraanbouw staat een karschop onder zadeldak, met opgeklampte deuren en inrijpoort. In dit gebouwtje is een kleine buitenplee ondergebracht, voorzien van opgeklampte deur. De gevel die naar 't Zwaantje is gericht is bijna geheel blind. Waardering. Het karschop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als afspiegeling van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in midden-Brabant, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de afleesbaarheid van de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de kern van het kerkdorp Enschot, die cultuurhistorisch van belang is. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525949
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Kerkstraat 1: karschop in Berkel Enschot

Complex Kerkstraat 1: voormalige langgevelboerderij met aangebouwd achterhuis, vlaamse schuur en karschop

Kerkstraat 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. Voormalige LANGGEVELBOERDERIJ met aangebouwd achterhuis, Vlaamse schuur en karschop. De boerderij is waarschijnlijk na een brand..

Complex Kerkstraat 1: Vlaamse schuur

Kerkstraat 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. VLAAMSE SCHUUR uit de tweede helft van de negentiende eeuw, behorende bij een voormalige langgevelboerderij met aangebouwd achte..

Riddershoeve

't Zwaantje 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de pleinachtige verbreding in de Kerkstraat staat, tegenover de H. Ceciliakerk, het CAFE, voorheen g..

Pastorie van de St. Caeciliaparochie

Kerkstraat 2
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Aan de zuidwestelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat de voormalige PASTORIE van de St. Caeciliaparo..

R.K. kerkgebouw gewijd aan de H. Caecilia

Kerkstraat 2
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat het R.K. KERKGEBOUW, gewijd aan de H. Caecilia. De..

Kaart & Routeplanner