Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museum-woonhuis in Tilburg

Woonhuis

Pater Dondersstraat 18
5011XG Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Museum-woonhuis

Inleiding. Het MUSEUM-WOONHUIS is een herbouw/verplaatsing onder leiding van architect H. Frankefort uit 1931 van de voormalige woning Moerstraat 11, die voor die tijd één geheel vormde met het Moerstraat 7-9 te Tilburg. In de vorige eeuw werd daar een boerderij verbouwd tot deze drie woningen. Dit woonhuis zou volgens een beschrijving van Maria van Diessen-Matijsen (haar moeder was een zuster van de stiefmoeder van Petrus Donders), die dit huisje nog gekend heeft, vergelijkbaar zijn met het geboortehuis van Petrus Donders. Omschrijving. Het eenlaagse woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond met een rieten zadeldak voorzien van een schildeinde aan de rechterkant en een topgevel links. De voorgevel is drie traveeën breed. In het midden de voordeur zonder bovenlicht geflankeerd door een schuifvenster met achtruitsverdeling in het bovenlicht en een twaalfruitsverdeling in het onderlicht met luiken. Het opgaande werk bestaat uit een rood/paarse handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het interieur bevat aan de voorkant van het huis een herd met schouw en twee bedsteden met hiernaast een weefkamer. Hierin een plavuizen vloer en rondhouten zoldering met planken. Aan de achterkant van het huis, over de volle breedte, bevindt zich de geut. Deze heeft een lemen vloer. Het dak bestaat eveneens uit rondhout met rietlatten. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke devotie in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de bedevaartplaatsen na 1900. Het is van architectuurhistorisch belang als zeldzaam voorbeeld van de herbouw van een ouder Tilburgs wevershuis onder gelijktijdige toevoeging van een bijzondere meerwaarde als herinnering aan de Tilburgse zalige Petrus Donders. Het heeft ensemblewaarden wegens de bijzondere samenhang met kapel en beeldengroepen, het is tevens van belang wegens de detaillering. Het is gaaf bewaard gebleven en van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid van een dergelijk complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525947
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Museum-woonhuis in Tilburg

Peerke Donderskapel

Pater Dondersstraat 16
Tilburg
Inleiding. R.K. KAPEL "Petrus Donders" uit 1923 naar ontwerp van architect J. Donders (Tilburg). De vormgeving van de kapel komt overeen me..

Monument 'Petrus donders'

Pater Dondersstraat 16
Tilburg
Inleiding MONUMENT "Petrus Donders", uit 1933, is een ontwerp van beeldhouwer K. Lücker (Roermond). Het werd onthuld op 10 september 1933..

Processiepark

Pater Dondersstraat 16
Tilburg
Inleiding Het PROCESSIEPARK is aangelegd in 1923. Het park heeft een grillig rondgaande zandweg rond een gazon met op de buitenrand de opst..

Twee boerderijen onder een rieten wolfsdak, rechts tegen puntgevel

Moerstraat 7
Tilburg
Twee boerderijen onder een rieten wolfdak, rechts tegen puntgevel. Omstreeks 1800. Vensters met roedenverdeling uit de bouwtijd.

Hoeve van het brabantse langgeveltype

Rugdijk 5
Tilburg
Hoeve van het Brabantse langgeveltype, begin 19e eeuw, onder rieten wolfdak. Vensters met luiken en 20-ruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner