Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariënhof in Tilburg

Gebouw

Bredaseweg 387
5037LD Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1916-1918


Beschrijving van Mariënhof

Inleiding. THEEHUIS van villa "Mariënhof", naar ontwerp van architect J.W. Hanrath (Hilversum). De andere onderdelen van het complex zijn: villa (I) en de tuin (III). Het object is gebouwd in de tuin van de villa voor de fabrikantenfamilie Jos Janssen-Verhulst. Het theehuis staat voor in de tuin langs de Bredaseweg. Voor een Springertuin is het een opvallend element. Waarschijnlijk is het op speciaal verzoek van de opdrachtgever geplaatst, teneinde contact te hebben met het voorbijkomende langzame verkeer. Omschrijving. Het eenlaagse theehuis heeft een achthoekige plattegrond. Het is gedekt door een rieten schilddak. Aan de straatkant heeft het een vijfzijdige veranda met een houten balustrade. Het dakoverstek boven de veranda wordt gedragen door vier vierkante houten kolommen. De toegang bestaat uit twee houten schuifdeuren met glasroeden. Aan beide zijkanten een roedenvenster. Het opgaande werk bestaat uit een bakstenen basement met daarop een houtskelet, dat aan de buitenkant is voorzien van potdekselwerk. De veranda heeft een vloer van rode plavuizen. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde detaillering met een mengeling van Engels-Amerikaanse invloeden, aangepast aan het Nederlandse stijlgevoel, het is van bijzonder belang in het oeuvre van J.W. Hanrath en L.A. Springer. Het complex heeft ensemblewaarden wegens samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur; het is van belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het complex is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525946
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariënhof in Tilburg

Mariënhof

Bredaseweg 387
Tilburg
Inleiding. VILLA "Mariënhof", in de stijlvormen van het Traditionalisme en Rationalisme uit 1916-'18 naar ontwerp van architect J.W. Hanra..

Landschappelijke tuin 'Mariënhof'

Bredaseweg 387
Tilburg
Inleiding. LANDSCHAPPELIJKE TUIN "Mariënhof" naar ontwerp uit 1917 van L.A. Springer (Haarlem) en in 1919 aangelegd. De andere onderdelen ..

Strak vormgegeven woonhuis van de hand van architect

Bredaseweg 444
Tilburg
Inleiding Het strak vormgegeven WOONHUIS van de hand van architect H.Th. Wijdeveld, is een van de weinige bouwwerken van deze architect in ..

Bredaseweg 444

Bredaseweg 444
Tilburg
Inleiding In de tuin enkele meters achter het huis, in het verlengde van de haaks op de weg gelegen vleugel, een half ingegraven, deels bak..

aula universiteit

warandelaan 2
tilburg
Universiteitsgebouw met binnenhoven.

Kaart & Routeplanner

Route naar Mariënhof in Tilburg

Foto's (2)