Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig legeringsgebouw, nu in gebruik als telecommunicatiegebouw bij het ministerie van Defensie in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 48
5120AA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942

(1 recensie)

Beschrijving van Voormalig legeringsgebouw, nu in gebruik als telecommunicatiegebouw bij het ministerie van Defensie

Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu in gebruik als telecommunicatiegebouw bij het ministerie van Defensie. Het met een hekwerk omheinde pand is tegenover nummer 47 aan de noordzijde van de weg gelegen en heeft de lengte-as haaks daarop. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Groot gebouwentype op rechthoekige grondslag met gevels in schoon metselwerk, topgevels met vlechtingen, een zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen, aan de zuidelijke zijde een centraal in de korte gevel gelegen, licht getoogde, ingang met een laag gemetseld trapje, stalen deuren, recht gesloten, getraliede vensters, dakkapellen met zinken schilddak en vier gemetselde schoorstenen. De vensters in de lange gevels zijn nog grotendeels origineel. De vensters aan de kant van de ingang zijn iets vergroot. Het pand is voorzien van een ketelhok met aparte ingang. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525940
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen (1)

Voormalig legeringsgebouw, nu in gebruik als telecommunicatiegebouw bij het ministerie van Defensie
5
Recensie door: ()
jarenlang verloedert door huidige eigenaar, inmiddels in goede handen, maar tegenwerking bij behoud pand. ketelhok heeft geen aparte ingang,foto geeft niet de goede plek aan.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig legeringsgebouw, nu in gebruik als telecommunicatiegebouw bij het ministerie van Defensie in Gilze

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 36A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, iets ten noorden van nummers 3..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 37
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 38
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers ..

Voormalig legeringsgebouw, nu magazijn

Prinsenbosch 39 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu magazijn. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, tussen de nummers 35 en 40 in. De lang..

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 40 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, naast nummer 39A/B. De lange g..

Kaart & Routeplanner