Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers in Gilze

Prinsenbosch 37
5120AA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)

Beschrijving van Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers 25 en 38 in. De lange gevel loopt parallel aan de weg. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Middelgroot gebouwentype met gevels in schoon metselwerk, een zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen, vlechtingen in de topgevels, tufstenen aanzetstenen, drie dakkapellen met zinken schilddak in elk van de lange gevels, een iets terugliggende ingang met gemetseld trapje aan de oostzijde. De vensters aan de noordzijde zijn sterk vergroot en hebben ramen met een vijftienruits roedenverdeling. De vensters aan de zuidzijde zijn op één na nog origineel. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)