Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 34
5126ND Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 30 gelegen aan de zuidzijde van de weg met de lange gevel parallel daaraan. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Middelgroot gebouwentype op rechthoekige grondslag met gevels in schoon metselwerk, topgevels met vlechtingen, een zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen, een centraal in de lange gevel aan de voorzijde gelegen, licht getoogde, terugliggende, ingang met gemetseld laag trapje, aan elke lange zijde een centrale dakkapel onder een zinken schilddakje. Vrijwel alle vensters zijn en de deur zijn nog origineel. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525928
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers in Gilze

Voormalig magazijn, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 32A
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig MAGAZIJN, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, iets ten zuiden van nummer 33. Het p..

Voormalig kantoor- en schoolgebouw, tegenwoordig onder meer bureau voor rechtshulp

Prinsenbosch 7
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig KANTOOR- en SCHOOLGEBOUW, tegenwoordig onder meer bureau voor rechtshulp. Het pand is gesitueerd aan de oostelijke ka..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 31
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is tussen nummer 30 en 34 gelegen aan de zuidzijde van d..

Voormalig legeringsgebouw, nu woonhuis

Prinsenbosch 33
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu woonhuis. Het pand is ten noorden van nummer 29 gelegen aan de noordzijde van de weg met de lange ..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 8
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, gesitueerd aan de oostelijke rand van het complex, naast ..

Kaart & Routeplanner