Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig magazijn, nu dubbel woonhuis in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 32 A
5126ND Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalig magazijn, nu dubbel woonhuis

Inleiding. Voormalig MAGAZIJN, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, iets ten zuiden van nummer 33. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Middelgroot gebouwentype op rechthoekige grondslag met gevels in schoon metselwerk, een zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen, in elk van de kopgevels een licht getoogde ingang met gemetseld laag trapje, in de elk lange gevels twee dakkapellen onder een zinken schilddakje, twee gemetselde schoorstenen. De vensters zijn sterk gewijzigd en in vrijwel alle gevels vergroot. Bij de na-oorlogse splitsing werden de ingangen aan de kopgevels aangebracht. Ook de interne indeling werd hierbij gewijzigd. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525926
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig magazijn, nu dubbel woonhuis in Gilze

Voormalig legeringsgebouw, nu woonhuis

Prinsenbosch 33
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu woonhuis. Het pand is ten noorden van nummer 29 gelegen aan de noordzijde van de weg met de lange ..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 34
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 30 gelegen aan de zuidzijde van de weg met..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 31
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is tussen nummer 30 en 34 gelegen aan de zuidzijde van d..

Voormalig kantoor- en schoolgebouw, tegenwoordig onder meer bureau voor rechtshulp

Prinsenbosch 7
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig KANTOOR- en SCHOOLGEBOUW, tegenwoordig onder meer bureau voor rechtshulp. Het pand is gesitueerd aan de oostelijke ka..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 8
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, gesitueerd aan de oostelijke rand van het complex, naast ..

Kaart & Routeplanner