Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 31
5126NC Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is tussen nummer 30 en 34 gelegen aan de zuidzijde van de weg met de lengte-as haaks daarop. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Groot gebouwentype op rechthoekige grondslag met gevels in schoon metselwerk, topgevels met vlechtingen, een zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen, een niet symmetrisch in de lange gevel gelegen, licht getoogde ingang met gemetseld laag trapje, twee dakkapellen onder een zinken schilddakje en één schoorsteen. De dubbele deur en de vensters zijn nog grotendeels origineel. De verdiepingsvensters in de kopse gevel zijn vergroot. Aan het pand is een ketelhok toegevoegd. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525925
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers in Gilze

Voormalig magazijn, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 32A
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig MAGAZIJN, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, iets ten zuiden van nummer 33. Het p..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 34
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 30 gelegen aan de zuidzijde van de weg met..

Voormalig kantoorgebouw/kapel, nu bestuurs- en administratiegebouw

Prinsenbosch 30
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig KANTOORGEBOUW/KAPEL, nu bestuurs- en administratiegebouw. Het pand is naast nummer 29 gelegen aan de zuidzijde van de..

Voormalig legeringsgebouw, nu ehbo-gebouw

Prinsenbosch 17
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu EHBO-gebouw. Gelegen aan de noordzijde van nummer 16. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een im..

Voormalig legeringsgebouw, nu woonhuis

Prinsenbosch 33
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu woonhuis. Het pand is ten noorden van nummer 29 gelegen aan de noordzijde van de weg met de lange ..

Kaart & Routeplanner