Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig kantoorgebouw/kapel, nu bestuurs- en administratiegebouw in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 30
5126ND Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalig kantoorgebouw/kapel, nu bestuurs- en administratiegebouw

Inleiding. Voormalig KANTOORGEBOUW/KAPEL, nu bestuurs- en administratiegebouw. Het pand is naast nummer 29 gelegen aan de zuidzijde van de weg met de lange gevel parallel daaraan. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Middelgroot gebouwentype op rechthoekige grondslag met gevels in schoon metselwerk, topgevels met vlechtingen, een zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen, een centraal in de lange gevel aan de achterzijde gelegen, licht getoogde ingang met gemetseld laag trapje, aan elke lange zijde een dakkapel onder een plat dakje, een later aangebracht vierkant venster met klapraam en aan de achterzijde twee schoorsteentjes. Veel van de vensters zijn vergroot. De deur is nog origineel. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525924
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig kantoorgebouw/kapel, nu bestuurs- en administratiegebouw in Gilze

Voormalig legeringsgebouw, nu ehbo-gebouw

Prinsenbosch 17
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu EHBO-gebouw. Gelegen aan de noordzijde van nummer 16. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een im..

Voormalig badhuis, nu leegstaand

Prinsenbosch 18
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig BADHUIS, nu leegstaand. Het pand is gesitueerd naast nummer 19 en tegenover nummer 20. In vorm is het identiek aan he..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 29
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 28 gelegen aan de zuidzijde van de weg me..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 31
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is tussen nummer 30 en 34 gelegen aan de zuidzijde van d..

Magazijn

Prinsenbosch 19
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. MAGAZIJN, gelegen naast nummer 18 en tegenover nummer 20. In vorm is het gebouw identiek aan het in het westelijk deel van het ..

Kaart & Routeplanner