Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig telecommunicatiegebouwtje in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 25
5126NC Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalig telecommunicatiegebouwtje

Inleiding. Voormalig TELECOMMUNICATIEGEBOUWTJE, tegenwoordig leegstaand. Het geheel vrijstaande gebouwtje is zeshoekig van vorm en is iets ten noorden van nummer 24 gesitueerd. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. De muren zijn in schoon metselwerk opgetrokken, het gebouwtje heeft een overhangend tentdak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. In de muur onder het overhangende dak bevinden zich rechthoekige luchtroosters. De toegang wordt gevormd door een recht gesloten opgeklampte deur en een klein gemetseld trapje. Aan twee zijden zijn de aansluitingen voor telefoondraden met bouten bevestigd. Dak en goot zijn aan de noordzijde sterk vervallen. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525920
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig telecommunicatiegebouwtje in Gilze

Voormalige gevangenis, nu als telecommunicatiegebouw in gebruik bij defensie

Prinsenbosch 24
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalige GEVANGENIS, nu als telecommunicatiegebouw in gebruik bij Defensie. Het geheel omheinde gebouw is centraal op het ter..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 27
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 28 gelegen aan de zuidzijde van de weg me..

Voormalige legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 28
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 29 gelegen aan de zuidzijde van de weg m..

Voormalig legeringsgebouw, nu medische opvang

Prinsenbosch 22
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu medische opvang. Het pand is gelegen tussen nummer 21 en nummer 27. Het pand is gebouwd in 1941-1..

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 36A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, iets ten noorden van nummers 3..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig telecommunicatiegebouwtje in Gilze