Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Magazijn in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 19
5126NC Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Magazijn

Inleiding. MAGAZIJN, gelegen naast nummer 18 en tegenover nummer 20. In vorm is het gebouw identiek aan het in het westelijk deel van het complex gelegen nummer 55. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Het éénlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak met overstek is gedekt met verbeterde Hollandse pannen en heeft geen goot. Het gebouw bestaat uit een stenen borstwering met afgeschuinde steunberen op de hoeken en een houten bovenbouw met een omlopende lichtbeuk. Recht gesloten dubbele opgeklampte deur met betonlatei. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525916
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Magazijn in Gilze

Voormalig badhuis, nu leegstaand

Prinsenbosch 18
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig BADHUIS, nu leegstaand. Het pand is gesitueerd naast nummer 19 en tegenover nummer 20. In vorm is het identiek aan he..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 20
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen tegenover de nummers 18 en 19 en naast nummer 2..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 21
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van nummer 20. Het pand is geb..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 29
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 28 gelegen aan de zuidzijde van de weg me..

Voormalig legeringsgebouw, nu ehbo-gebouw

Prinsenbosch 17
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu EHBO-gebouw. Gelegen aan de noordzijde van nummer 16. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een im..

Kaart & Routeplanner