Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig badhuis, nu leegstaand in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 18
5126ND Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalig badhuis, nu leegstaand

Inleiding. Voormalig BADHUIS, nu leegstaand. Het pand is gesitueerd naast nummer 19 en tegenover nummer 20. In vorm is het identiek aan het in het westelijk deel van het complex gelegen nummer 54 dat ook als badhuis diende. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Het gedeeltelijk onderkelderde pand bestaat uit een rechthoekige hoofdmassa van één bouwlaag met aan de linker achterzijde een kleine vierkante aanbouw. De hoofdmassa heeft muren van schoon metselwerk onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. Op het dak bevinden zich een met zink bedekt ontluchtingstorentje en een hoge gemetselde schoorsteen. Fraai bewerkte houten deur met smeedijzeren klampen. De vensteropeningen zijn nog origineel; de ramen iets gewijzigd. De aanbouw aan de achterzijde heeft een bakstenen borstwering waarboven door middel van hierop geplaatste houten standvinken het met pannen gedekte dak bevestigd is. De ruimtes tussen deze standvinken zijn open gelaten. Intern zijn vrijwel alle elementen die nog aan de oorspronkelijke functie kunnen herinneren, weggebroken. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525915
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig badhuis, nu leegstaand in Gilze

Magazijn

Prinsenbosch 19
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. MAGAZIJN, gelegen naast nummer 18 en tegenover nummer 20. In vorm is het gebouw identiek aan het in het westelijk deel van het ..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 20
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen tegenover de nummers 18 en 19 en naast nummer 2..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 29
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 28 gelegen aan de zuidzijde van de weg me..

Voormalig legeringsgebouw, nu ehbo-gebouw

Prinsenbosch 17
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu EHBO-gebouw. Gelegen aan de noordzijde van nummer 16. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een im..

Voormalig kantoorgebouw/kapel, nu bestuurs- en administratiegebouw

Prinsenbosch 30
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig KANTOORGEBOUW/KAPEL, nu bestuurs- en administratiegebouw. Het pand is naast nummer 29 gelegen aan de zuidzijde van de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig badhuis, nu leegstaand in Gilze