Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig legeringsgebouw, nu ehbo-gebouw in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 17
5126NC Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalig legeringsgebouw, nu ehbo-gebouw

Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu EHBO-gebouw. Gelegen aan de noordzijde van nummer 16. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Groot gebouwentype met gevels in schoon metselwerk, een zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen, twee dakkapellen in elke langgevel, topgevels met vlechtingen, getoogde ingang aan de linkerkant van de lange zijde. Vensters en deur nog origineel. Aan de achterzijde is een ingang voor een ketelhok gemaakt. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525914
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig legeringsgebouw, nu ehbo-gebouw in Gilze

Voormalig kantoorgebouw/kapel, nu bestuurs- en administratiegebouw

Prinsenbosch 30
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig KANTOORGEBOUW/KAPEL, nu bestuurs- en administratiegebouw. Het pand is naast nummer 29 gelegen aan de zuidzijde van de..

Voormalig badhuis, nu leegstaand

Prinsenbosch 18
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig BADHUIS, nu leegstaand. Het pand is gesitueerd naast nummer 19 en tegenover nummer 20. In vorm is het identiek aan he..

Magazijn

Prinsenbosch 19
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. MAGAZIJN, gelegen naast nummer 18 en tegenover nummer 20. In vorm is het gebouw identiek aan het in het westelijk deel van het ..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 31
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is tussen nummer 30 en 34 gelegen aan de zuidzijde van d..

Opslagruimte/garage

Prinsenbosch 15
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. OPSLAGGEBOUW/GARAGE op rechthoekige grondslag, gelegen aan de westzijde van gebouw 11 tegenover het vrijwel identieke opslaggeb..

Kaart & Routeplanner