Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Opslagruimte/garage in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 15
5126NC Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Opslagruimte/garage

Inleiding. OPSLAGGEBOUW/GARAGE op rechthoekige grondslag, gelegen aan de westzijde van gebouw 11 tegenover het vrijwel identieke opslaggebouw 14. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Pand van één bouwlaag met muren in schoon metselwerk onder een met pannen gedekt zadeldak. In de korte gevel bevinden zich drie met een segmentboog overtoogde poorten. In de lange gevel bevinden zich drie naast elkaar gelegen recht gesloten hoge poorten met een gezamenlijke betonlatei. De hoog aangebrachte recht gesloten en gekoppelde vensters in de beide lange gevels zijn klein. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525912
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Opslagruimte/garage in Gilze

Opslagruimte/garage

Prinsenbosch 14
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. OPSLAGGEBOUW/GARAGE op rechthoekige grondslag, gelegen aan de westzijde van gebouw 11 tegenover het vrijwel identieke opslaggeb..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 14
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het rechthoekige pand is gelegen naast opslaggebouw nummer 15. Het..

Voormalig legeringsgebouw, tegenwoordig was- en strijkruimte

Prinsenbosch 13
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig was- en strijkruimte. Het pand is gelegen aan de zuidkant van het middelste gedeelte va..

Magazijn

Prinsenbosch 19
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. MAGAZIJN, gelegen naast nummer 18 en tegenover nummer 20. In vorm is het gebouw identiek aan het in het westelijk deel van het ..

Voormalig legeringsgebouw, nu ehbo-gebouw

Prinsenbosch 17
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu EHBO-gebouw. Gelegen aan de noordzijde van nummer 16. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een im..

Kaart & Routeplanner