Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Opslaggebouwtje in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 11 A
5126NC Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Opslaggebouwtje

Inleiding. OPSLAGGEBOUWTJE, gelegen aan de achterzijde van nummer 11. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Zeer klein gebouwentype op rechthoekige grondslag met een schilddak gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Muren van machinale baksteen in schoon metselwerk. Twee, zich naast elkaar bevindende, recht gesloten, stalen deuren. Het gebouwtje diende vroeger onder meer als schilhokje. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525910
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Opslaggebouwtje in Gilze

Voormalige eetzaal, kantine en keuken, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie van Justitie

Prinsenbosch 11
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalige EETZAAL, KANTINE en KEUKEN, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie ..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 10
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, haaks op de weg, gesitueerd aan de oostelijke rand van he..

Opslagruimte/garage

Prinsenbosch 14
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. OPSLAGGEBOUW/GARAGE op rechthoekige grondslag, gelegen aan de westzijde van gebouw 11 tegenover het vrijwel identieke opslaggeb..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 14
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het rechthoekige pand is gelegen naast opslaggebouw nummer 15. Het..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 8
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, gesitueerd aan de oostelijke rand van het complex, naast ..

Kaart & Routeplanner