Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige eetzaal, kantine en keuken, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie van Justitie in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 11
5126NC Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalige eetzaal, kantine en keuken, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie van Justitie

Inleiding. Voormalige EETZAAL, KANTINE en KEUKEN, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie van Justitie. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Zeer groot, uit vier verschillende bouwvolumes samengesteld, pand dat aan de oostelijke zijde van het complex vrijstaand langs en in de bocht van de weg gelegen is. Drie van de bouwblokken zijn rechthoekig en haaks op elkaar geplaatst; het vierde is rond en bevindt zich in de zuidoostelijke hoek. De rechte blokken hebben een zadel- of schilddak gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het ronde torentje heeft een spits gedekt met leien in maasdekking. Bij het aan het torentje grenzende gedeelte, waar nu de crèche zit, is in de omlijstingen en tussenstijlen van de vensters rijkelijk gebruik gemaakt van natuursteen. Deze omlijstingen komen in geen van de andere bouwgedeelten voor. Op het torentje na hebben alle aparte bouwonderdelen een eigen ingang; het hoektorentje is slechts via de crèche van binnen uit bereikbaar. Alle ingangen zijn voorzien van een klein trapje. De centrale ingang bij het parkeerterrein aan de westzijde wordt het meest benadrukt; onder andere door een tuitgevel met een apart zadeldak. Veruit de meeste vensters zijn nog origineel. De dakkapellen aan de straatzijde zijn gedekt met zinken schilddakjes. Aan de achterzijde zijn de dakkapellen met hun brede vorm en pannenbedekking nog geheel in de originele staat. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525909
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige eetzaal, kantine en keuken, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie van Justitie in Gilze

Opslaggebouwtje

Prinsenbosch 11A
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. OPSLAGGEBOUWTJE, gelegen aan de achterzijde van nummer 11. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambac..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 10
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, haaks op de weg, gesitueerd aan de oostelijke rand van he..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 9
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Het pand is een, ten opzichte van de weg iets achteraf gelegen, klein rechthoekig LEGERINGSGEBOUW dat tegenwoordig tot onderkome..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 8
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, gesitueerd aan de oostelijke rand van het complex, naast ..

Opslagruimte/garage

Prinsenbosch 14
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. OPSLAGGEBOUW/GARAGE op rechthoekige grondslag, gelegen aan de westzijde van gebouw 11 tegenover het vrijwel identieke opslaggeb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige eetzaal, kantine en keuken, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie van Justitie in Gilze