Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 10
5126ND Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, haaks op de weg, gesitueerd aan de oostelijke rand van het complex naast nummer 9. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Groot gebouwentype op rechthoekige grondslag onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. Tufstenen aanzetblokjes. Het gebouw is niet gesplitst en heeft een licht getoogde, terugliggende ingang aan de korte zijden. Houten opgeklampte deuren met ijzerbeslag. De vensters aan zowel de korte als aan de lange gevels zijn deels vergroot. Dakkapellen onder een zinken schilddak. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het voormalig legeringsgebouw bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525908
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers in Gilze

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 9
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Het pand is een, ten opzichte van de weg iets achteraf gelegen, klein rechthoekig LEGERINGSGEBOUW dat tegenwoordig tot onderkome..

Voormalige eetzaal, kantine en keuken, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie van Justitie

Prinsenbosch 11
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalige EETZAAL, KANTINE en KEUKEN, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie ..

Opslaggebouwtje

Prinsenbosch 11A
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. OPSLAGGEBOUWTJE, gelegen aan de achterzijde van nummer 11. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambac..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 8
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, gesitueerd aan de oostelijke rand van het complex, naast ..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 5A
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, gesitueerd aan de oostelijke rand van het complex. Het pa..

Kaart & Routeplanner