Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 8
5126ND Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, gesitueerd aan de oostelijke rand van het complex, naast nummer 7. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Groot gebouwentype op rechthoekige grondslag onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Tufstenen aanzetblokjes. Het gebouw heeft een licht getoogde, terugliggende ingang aan de korte straatzijde. Houten opgeklampte deur met ijzerbeslag. Vrijwel alle vensters zijn nog origineel. Dakkapellen onder een gewijzigd zinken schilddak. Aan het gebouw is na de oorlog een ketelhok toegevoegd. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het voormalig legeringsgebouw bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525906
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers in Gilze

Voormalig kantoor- en schoolgebouw, tegenwoordig onder meer bureau voor rechtshulp

Prinsenbosch 7
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig KANTOOR- en SCHOOLGEBOUW, tegenwoordig onder meer bureau voor rechtshulp. Het pand is gesitueerd aan de oostelijke ka..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 5A
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, gesitueerd aan de oostelijke rand van het complex. Het pa..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 34
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 30 gelegen aan de zuidzijde van de weg met..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 9
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Het pand is een, ten opzichte van de weg iets achteraf gelegen, klein rechthoekig LEGERINGSGEBOUW dat tegenwoordig tot onderkome..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 10
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, haaks op de weg, gesitueerd aan de oostelijke rand van he..

Kaart & Routeplanner