Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers in Gilze

Prinsenbosch 8
5126ND Gilze (gemeente Gilze en Rijen)

Beschrijving van Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, gesitueerd aan de oostelijke rand van het complex, naast nummer 7. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Groot gebouwentype op rechthoekige grondslag onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Tufstenen aanzetblokjes. Het gebouw heeft een licht getoogde, terugliggende ingang aan de korte straatzijde. Houten opgeklampte deur met ijzerbeslag. Vrijwel alle vensters zijn nog origineel. Dakkapellen onder een gewijzigd zinken schilddak. Aan het gebouw is na de oorlog een ketelhok toegevoegd. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het voormalig legeringsgebouw bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)